Han anklagas för att göra en kupp av sina motståndare. Tunisiens ledare vill nu ändra i landets grundlag. Foto: TT

Tunisiens president: Grundlagen måste ändras

Uppdaterad
Publicerad

Tunisiens president Kaïs Saïed gör sig redo att göra förändringar i grundlagen. Landet har befunnit sig i limbo sedan presidenten i somras avsatte premiärministern och stängde parlamentet på obestämd tid.

Sju veckor efter att Kaïs Saïed kopplade greppet om makten i Tunisien i vad hans motståndare beskriver som en kupp, ger presidenten nu sitt tydligaste besked hittills om hur han tänker gå framåt.

Saied säger att konstitutionen från 2014 ska respekteras, men att förändringar i den behöver göras.

– Tillägg måste göras inom konstitutionens ramverk, säger han till statlig tv.

Fått bred kritik

Det nordafrikanska landet har befunnit sig i ett maktvakuum sedan den 25 juli, då Saïed sparkade landets premiärminister och på obestämd tid stängde parlamentet, med hänvisning till nödåtgärder i konstitutionen.

Grundlagen har fått bred kritik i Tunisien, där politiska ledare antingen har velat se mer makt åt presidentskapet, eller ett starkare parlamentariskt system.

För att göra tillägg eller förändringar i Tunisiens grundlag krävs två tredjedelars majoritet i parlamentet, en punkt som Saïed beskrivit som ett hot mot nationen.

Västvärlden orolig

Det nuvarande parlamentets ledamöter valdes 2019 och tillträdde en vecka innan Saïed kom till makten. Presidenten har inte formell makt att upplösa parlamentet och utlysa nyval, men en del politiker i den splittrade kammaren har antytt att de själva kan komma att göra det.

Västvärlden har oroligt betraktat den fortsatta frånvaron av regering i Tunisien, som också brottas med pandemin och en ekonomisk kris.

Det för närvarande största partiet Ennahda säger att avsteg från konstitutionen innebär en tillbakagång för demokratin, medan det största fackförbundet UGTT har signalerat att man hellre vill se nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.