Franska militärplan anlände till Nya Kaledonien i veckan. Bild från i torsdags. Foto: Cedric Jacquot/AP/TT

Turister evakueras från Nya Kaledonien

Uppdaterad
Publicerad

Australien och Nya Zeeland skickar flyg för att evakuera turister som strandats på Nya Kaledonien i samband med oroligheter på den franska ögruppen.

Två flyg chartrade av Australiens regering ska ta med sig australier och andra turister, enligt Australiens utrikesdepartement. Även Nya Zeelands regering skickar ett första flyg på tisdagen.

Protester bröt ut i måndags i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle genomföra förändringar som skulle innebära ett ökat antal röstberättigade i regionalvalen i det franska territoriet, något som separatister inte varit nöjda över. Enligt lokala myndigheter har sex personer dödats och hundratals skadats i efterföljande våldsamheter.

Frankrike kliver in

Franska styrkor inledde på söndagen en ”större operation” för att återta kontrollen över den väg som förbinder Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa och den internationella flygplatsen.

Mer om upploppen samt landets historia i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Straffkoloni, nickelfyndigheter och tidigare våldsamheter – se bakgrunden till händelserna på ögruppen. Foto: Nicolas Job/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.