Strand på Koh Phangan. Arkivbild. Foto: Mairead Flynn/AP/TT

Turister flyr thailändska öar inför storm

Uppdaterad
Publicerad

En tropisk storm på väg in mot Thailand har fått myndigheterna i landet att uppmana lokalbor och turister till försiktighet. Färjor har ställts in av säkerhetsskäl och turistmål ska vara redo att stänga igen om situationen förvärras.

Tiotusentals turister har lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao inför den tropiska stormen Pabuk, rapporterar nyhetsbyrån TT. Häftiga skyfall, vindar på 26 meter per sekund och höga vågor väntas nå öarna, liksom Koh Samui på fredag natt, innan stormen når fastlandet.

– Det rör sig om mycket regn på kort tid, så det kommer att bli en hel del översvämningar och jordskred till följd av de stora regnmängderna, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Väntas höga vågor

Enligt prognosen ska det inte gå så långt som att ovädret utvecklas till en orkan.

– Men vi förväntar oss vågor så höga som fem eller sju meter nära stormens öga. Vågor i Thailandviken är normalt bara två meter, säger Phuwieng Prakammaintara, generaldirektör vid landets meteorologiska myndighet.

Störningar i båttrafiken

Myndigheterna i Surat Thani har beordrat populära turistmål och nationalparker att stänga igen om situationen skulle förvärras, skriver Bangkok Post.

En del färjor mellan fastlandet och öarna har ställts in under torsdagen och störningar i båttrafiken kan förekomma även på fredag och lördag. Den inställda trafiken har fått lokalbor att bunkra mat, rapporterar tidningen.

Stormen väntas nå Chumphon och Surat Thani på fredag. Stora delar av Koh Samui kommer, enligt nuvarande väderprognos, att drabbas av häftiga skyfall på lördag. Enligt svenska turister på plats är alla flyg till och från Koh Samui inställda.

Bad har förbjudits

På Koh Phangan har lokalbefolkningen som bor vid kusten blivit uppmanade att försöka ta sig därifrån. Skolor har öppnats för dem som är i behov av skydd och allt bad vid stränderna har förbjudits.

Sveriges ambassad i Thailand uppmanar svenskar i området att hålla sig informerade och följa lokala myndigheters anvisningar.

Först om några dagar väntas ovädret tappa kraft över Bengaliska viken i nordöstra delen av Indiska oceanen.

Stormar som denna är ovanliga, även i Thailand. Perioden november till februari brukar oftast vara torr vilket gör landet till ett populärt semesterresmål för många svenskar under vinterhalvåret.

Den värsta stormen som hittills drabbat Thailand är den tropiska stormen Harriet år 1962. Det talas nu om att Pabuk kan komma att bli den mest förödande att drabba regionen sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.