Rojavakommittéerna och Queers against fascism gick i Prideparaden under lördagen, med en docka av president Erdogan. Foto: Oscar Olsson/TT

Turkiet fördömer Erdogan-docka i Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Under Prideparaden i Stockholm syntes en docka, föreställande president Recep Tayyip Erdogan, med en prideflagga i handen. Turkiets justitieminister fördömer nu händelsen, skriver han på X, tidigare Twitter.

Under Prideparaden i Stockholm under lördagen var det grupperna Rojavakommittéerna och Queers against fascism som gick i paraden med en docka föreställande president Erdogan, enligt Rojavakommittéernas sociala medier.

Grupperna höll även i PKK flaggor under Prideparaden, vilket flera medier rapporterar om.

”Fördömer å det starkaste”

Turkiets justitieminister, Yilmaz Tunc, skrev på X, tidigare Twitter, att det är oacceptabelt att Sverige håller tyst om provokationer mot president Erdogan.

”Jag fördömer å det starkaste sätt provokationen av anhängare till terrororganisationen PKK, som i dag ägde rum i Stockholm, riktad mot vår president”, skriver han på X under lördagskvällen.

Han skriver även att Sverige måste hålla fast vid sina åtaganden genom att inte tillåta terroristorganisationers verksamhet.

Även Turkiets utrikesdepartement fördömer händelsen, enligt ett pressmeddelande.

Pride: Kritik mot Erdogan passar inte

Stockholm Prides vice ordförande Michal Budryk säger till Ekot att han förstår att symbolerna kan anses stötande från en turkisk synvinkel men han förtydligar att Sverige är ett fritt land där alla har rätt att ansluta till Prideparaden.

Budryk säger att det inte hade anmälts något ekipage med de aktuella symbolerna och att de bad grupperna att avlägsna sig. Personerna inte bröt mot några ordningsregler och valde att fortsätta gå i paraden.

– Vi tycker inte att det budskap som de här personerna försökte framföra på paraden hör till Stockholm Pride, säger han till Ekot.

Prideparader förbjudna i Turkiet

Prideparader är förbjudna i Turkiet sedan 2015. Innan dess var det inte ovanligt att se tusentals hbtqi-aktivister gå i paraden i Istanbul. År 2014 deltog fler än 100 000 personer.

Turkist polis stoppade Prideparader i Istanbul 2022, 2021 och flera tidigare år.

President Erdogan visade tydligt sin ståndpunkt i ett tal, efter sin vinst i det turkiska valet, i maj.

– Alla andra är pro-hbtq. Men hbtq kan inte infiltrera oss. Vi kommer att födas på nytt. Familjen är helig, sa presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.