Turkiet grep 200 personer under första maj-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i Europa demonstrerade tusentals människor på första maj trots coronarestriktioner. Det var både fredliga protester, men även våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. I Turkiets största stad Istanbul grep polisen över 200 personer.

Demonstranterna i Turkiets största stad Istanbul greps för att de brutit mot restriktioner som införts för att begränsa smittspridningen under den tredje vågen av coronaviruset. Sedan i torsdags råder fullständig nedstängning i Turkiet. Det är landets första fullständiga nedstängning och den gäller till 17 maj. Befolkningen får bara lämna sina hem för att utföra nödvändiga ärenden, rapporterar BBC.

Enligt nyhetsbyrån AP var det vänsterdemonstranter som protesterade och drygt 200 av dem greps av polisen.

Coronapandemin

Kaotiska bilder visar kravallpolis som använde sköldar för att hålla tillbaks människomassor. Vissa blev bortsläpade av polisen.

Arbetarrörelsens högtidsdag

Runt om i Europa skedde demonstrationer på internationella arbetsrörelsens högtidsdag första maj. Men på flera håll skedde våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Demonstrationer skedde mot bakgrund av pandemin som ödelagt livet för miljontals människor och ekonomier runt om i världen.

I flera länder kommenderades stora antal kravallpoliser ut för att förhindra oordning och våldsamheter.

Frankrike

I Frankrike greps minst 34 människor efter att de slängt bengaler och andra föremål och drabbat samman med polis. Över 100 000 människor demonstrerade i Frankrike, varav 17 000 i huvudstaden Paris, enligt Frankrikes inrikesdepartement.

5 000 poliser uppges ha blivit utkommenderade på gatorna i Paris. Protesterna gällde bland annat nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen.

Tyskland

Liknande krav ställdes i Tyskland i protester över hela landet, trots att Tyskland infört nya skärpta coronarestriktioner så sent som förra veckan. I Berlin drabbade bland annat anti-rasister samman med polisen.

Spanien

Även i Spanien protesterade tusentals människor från landets två dominerande fackliga förbund i flera städer.

Spaniens ekonomi har drabbats hårt av pandemin. Cirka 17 procent av arbetstillfällena i Spanien har förvunnit för den arbetsföra delen av befolkningen, enligt Spaniens statistikmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet