Turkisk polis har gripit flera personer för att ha kidnappat en svensk medborgare som lurats till Turkiet. Foto: TT

Turkiet griper elva för bortrövande av svensk

Publicerad

Turkiet har gripit elva personer som misstänks ha varit inblandande i kidnappningen av Habib Chaab. Den svenske medborgaren fördes från Turkiet till Iran där han riskerar att avrättas.

Turkiska myndigheter bekräftar att elva personer greps för två veckor sedan, anklagade för inblandning i kidnappningen av Chaab som troligen genomfördes i oktober, skriver AFP.

Chaab anklagas i Iran för att vara en ledargestalt i separatiströrelsen ASMLA, som stämplas som en terrororganisation i Iran.

Lockats till Turkiet

Chaab ska ha lockats till Turkiet av personer som ska ha arbetat för iransk underrättelsetjänst, enligt turkiska uppgifter. Vid mötet drogades Chaab, och ska sedan ha förts till Iran där han överlämnats till den iranska säkerhetstjänsten. Medieuppgifter gör gällande att gärningsmännen samarbetade med en misstänkt narkotikasmugglare, rapporterar både AFP och Reuters.

Iran har inte bekräftat uppgifterna, som först publicerades av The Washington Post.

Chaab påstås av Iran ha varit delaktig i ett dåd 2018 i Ahvaz, i provinsen Khuzestan, då 25 personer dödades. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Separatiströrelsen ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

UD bekräftar

Svenska UD har bekräftat att Chaab sitter fängslad. Iransk tv ska ha visat ett inslag där han framför ett erkännande av brott. Erkännandet tros ha varit framtvingat, enligt bedömare.

UD följer parallellt fallet med den svensk-iranske KI-forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden och där uppgifter gjort gällande att en avrättning kan vara förestående.

Det turkiska beslutet att gripa flera personer som också anklagas för spioneri kommer samtidigt som läget förvärrats mellan Iran och Turkiet. Den försämrade relationen rör bland annat den indirekta maktkampen i den azeriska utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach, där Turkiet aktivt stöder Azerbajdzjan.

Iran har väckt internationellt raseri efter avrättningen av den oppositionelle journalisten Ruhollah Zam i lördags, som också han kidnappats och förts till Iran. Zam levde i exil i Frankrike, men fördes bort under en resa till Irak i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer