Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu varnar för att IS-fångar i landet kan skickas till sina hemländer i Europa. Foto: Maya Alleruzzo, Ahmet Bolat/ TT

Turkiet: IS-fångar skickas till hemländer

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att börja deportera IS-fångar till sina hemländer från och med måndag, säger landets inrikesminister Süleyman Soylu, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Svenska UD har inga uppgifter om att beslutet berör någon med svensk anknytning.

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga. Ankara hotar nu att även skicka tillbaka IS-fångar vars medborgarskap dragits in i hemländerna.

– Vi säger till dem: Vi skickar tillbaka dessa personer till er, och vi börjar med det från och med måndag, säger Soylu enligt Anatolia.

Terroriströrelsen IS

”Medvetna om reaktionerna”

Det är oklart om det rör sig om IS-fångar som befinner sig i Turkiet eller i den så kallade ”säkerhetszonen” i nordöstra Syrien som Turkiet ockuperat.

SVT:s utrikesreporter Tomas Thorén är på plats i Istanbul. Han säger att dagens besked är Turkiets medvetna strategi att sätta press på Europa och få sin vilja igenom.

– Turkiet är medvetna om att det väcker starka reaktioner i Europa och det är mycket troligt att det är därför man gör det här utspelet. Turkiet och väst är på kant med varandra i många frågor.

”Smäller ner som en bomb”

Bland annat är Turkiet missnöjda med migrationsavtalet med EU, där Turkiet mot betalning härbärgerar miljontals flyktingar. Enligt turkiska myndigheter befinner sig cirka 1 500 IS-fångar i turkiskt förvar.

SVT:s reporter Sanna Klinghoffer har besökt svenska IS-fångar i Syrien. Hon är överraskad av Turkiets besked.

– Det smäller ner som en bomb. Det här hade nog ingen riktigt väntat, säger hon.

UD: Inga uppgifter om att svenskar berörs

Säkerhetspolisen vill inte kommentera det turkiska utspelet.

– Vi har ingen anledning att kommentera uppgifterna från Turkiet, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

– Men vi har jobbat med återvändare i många år och vi har ett jättenära samarbete med polismyndigheten.

Justitiedepartementet, som ansvarar för frågor som rör bekämpning av terrorism, hänvisar alla frågor kring den turkiske inrikesministerns besked till Utrikesdepartementet.

– Vi följer utvecklingen noggrannt. Men Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att detta berör någon med svensk anknytning, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet