Foto: Reuters/ TT

Turkiska marktrupper finns nu i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets militär inledde på eftermiddagen en offensiv i nordöstra Syrien. Efter flera timmars bombardemang mot kurdiska utposter så finns nu turkiska styrkor på marken i Syren. Flera nyhetsbyråer rapporterar om civila döda.

Strax efter klockan 15, svensk tid, uppgav president Recep Tayyip Erdogan att militäroperationen hade startats. På Twitter skriver han att ”#OperationPeaceSpring mot PKK/YPG och Daesh” inletts.

Nu uppger Turkiet att de nu har styrkor på marken in Syrien enligt AP.

Offensiven görs tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

Enligt kurdiskledda SDF-alliansen, Syriska demokratiska styrkorna, inledde Turkiet offensiven genom lufträder, skriver Reuters. SDF uppger att det råder ”enorm panik bland befolkningen”, enligt nyhetsbyrån.

AFP rapporterar att totalt elva civila har dödats.

Presstalespersonen för de kurdiska SDF-styrkorna i norra Syrien skriver på Twitter att två av dessa har dödats i turkiska bombräder mot byn Mashrafa i området Serêkaniyê. På SDF:s officiella twitterkonto rapporteras om timmeslång artillerield som ska ha dödat och skadat flera personer.

SDF säger att 16 av deras utposter har attackerats och det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet säger att en SDF soldat dödats och flera skadats. Det rapporterar Reuters.

Kurdiska styret uppmanar till mobilisering

När Turkiet tidigare i dag meddelade att de var redo att inleda offensiven uppmanade den kurdiska autonoma administrationen Rojava i nordöstra Syrien till ”allmän mobilisering” längs den turkiska gränsen för att göra motstånd. De vände sig även till det internationella samfundet som de manade ta ansvar.

Området som Turkiet går in i ligger öster om floden Eufrat och kontrolleras av den USA-stödda SDF-alliansen som leds av den kurdiska YPG-milisen. Under syriska inbördeskriget bidrog SDF starkt till att bekämpa IS, varför de stöttas av USA.

Turkiet betraktar dock YPG som en terrorgrupp kopplad till kurdiska PKK i Turkiet och landets mål har länge varit att driva bort SDF från gränsområdet.

SDF: ”Fullständigt krig”

Analytiker har varnat för att IS skulle kunna återta mark i Syrien i det förmodade kaos som skulle uppstå under en turkisk invasion, skriver TT.

Turkiet framställer dock offensivens mål som just att ta över ledningen i kampen mot terror. Kommunikationschefen vid Turkiets presidentkansli, Fahrettin Altun, skriver i Washington Post att den enda ambitionen är att ”neutralisera ett långvarigt hot mot turkiska medborgare och att befria lokalbefolkningen från oket av beväpnade skurkar”.

SDF å sin sida har hotat att svara med “fullständigt krig” på Turkiets offensiv. 

– Vi kommer inte att tveka inför att svara på en oprovocerad attack från Turkiet, har SDF:s talesperson Mustafa Bali tidigare sagt.

USA har dragit tillbaka soldater

Den turkiska offensiven inleds efter det att Vita huset under söndagen meddelat att man dragit tillbaka mellan 50 och 100 soldater från den turkiska gränsen i norra Syrien. Beskedet kom efter samtal mellan president Donald Trump och Erdogan.

Trump har försvarat det av SDF hårt kritiserade beslutet som i praktiken innebär att USA lämnar de kurdiska styrkorna att försvara sig själva, trots att de sedan länge varit en av landets främsta allierade i kampen mot IS. I samma veva har han dock också gått ut på Twitter och hotat med att ”totalt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi” om de gör något som han ”anser vara utanför gränsen”.

Egyptens utrikesminister fördömer nu den Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. Han uppmanar FN:s säkerhetsråd att stoppa alla försök att ockupera Syriska territorier. Det skriver Reuters.

Fakta: Norra Syrien

  • Den kurdiskkontrollerade regionen i nordöstra Syrien spänner över nära 500 kilometer. Kurdiska myndigheter har upprättat ett styre i den autonoma regionen, Rojava. Alliansen Syrian Democratic Forces (SDF), som hittills har stötts av USA, har den militära kontrollen.
  • Sedan augusti patrullerar både USA och Turkiet längs med en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarnas utveckling innebär att USA kommer att dra tillbaka sina trupper från flera poster – något som började ske redan under måndagen.
  • Turkiet kontrollerar ett par områden i nordvästra Syrien tillsammans med allierade rebeller.

Källa: TT

Fakta: Kriget i Syrien

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.
  • Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.
  • Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.