Foto: TT

Turkiet sörjer sina döda

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har landssorg efter attentatet vid en fredsdemonstration i Ankara som krävde minst 95 människoliv.

Prokurdiska grupper inom vänsterrörelsen skulle genomföra en fredsmanifestation i den turkiska huvudstaden när två explosioner skakade demonstrationståget. Två självmordsbombare tros ligga bakom gårdagens attentat.

Premiärminister Ahmet Davutoglu utlyste omedelbart tre dagars landssorg. I ett kort uttalande hävdade han att flera grupper, bland dem Islamiska staten (IS), kurdiska PKK och en extrem vänstergrupp fanns bland dem som figurerar i polisutredningen.

Ledaren för prokurdiska HDP, som gick starkt framåt i valet i juni, lade samtidigt skulden för dådet på den turkiska staten. Samma budskap fördes fram i flera gatuprotester i Istanbul.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde i ett uttalande ”den avskyvärda attacken” och manar till ”solidaritet och beslutsamhet” som ett svar på ”terrorn”.

Kurdiska PKK-gerillan meddelade att den utlyser vapenvila fram till parlamentsvalet som är planerat att hållas den 1 november. Många bedömare tror dock att valet måste ställas in under rådande omständigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.