Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiet stänger inte dörren för Finland och Sverige – men vill se förhandlingar. Det säger Ibrahim Kalin, talesperson och senior rådgivare till Turkiets president. Foto: Reuters

Turkiet stänger inte dörren för Finland och Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet stänger inte dörren för ett svenskt och finländskt Natomedlemskap. Men man vill att länderna agerar mot kurdiska PKK:s närvaro i länderna, uppger en senior utrikespolitisk rådgivare.

Turkiets president Tayyip Erdogan sa i fredags att han inte ser positivt på att Sverige och Finland går med i Nato.

– Skandinaviska länder är gästhem för terroristorganisationer, sa den turkiske ledaren bland annat.

Utspelet väckte stor uppmärksamhet eftersom samtliga Natoländer måste godkänna nya medlemmar. Ett turkiskt nej skulle alltså kunna blockera både Sverige och Finland från att gå med i militäralliansen.

Söker förhandlingar

Nu uppger Ibrahim Kalin, talesperson och senior rådgivare till Erdogan, att Turkiet trots allt söker förhandlingar med länderna.

– Vi stänger inte dörren. Men vi höjer frågan som en fråga om Turkiets nationella säkerhet, säger Ibrahim Kalin i en intervju med Reuters.

Kalin uppger att den kurdiska, och av Turkiet terrorklassade, organisationen PKK samlar in pengar och rekryterar medlemmar i Europa och att dess närvaro är ”stark, öppen och erkänd” i Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet.

– Det som måste göras är tydligt: de måste sluta tillåta PKK:s aktiviteter, organisationer, individer och andra typer av närvaro att ... existera i dessa länder”, säger Kalin.

Linde: Reda ut missförstånd

Ann Linde medverkade under lördagen på ett möte med Natos utrikesministrar och fick under en efterföljande pressträff frågor om Turkiets inställning.

– Det jag har sett hittills, att vi inte skulle klassa PKK som en terroristorganisation, stämmer ju inte. Det behöver ju klargöras i så fall. Eller att jag skulle ha haft möten med PKK, vilket jag aldrig har haft. Det gäller i första hand att klargöra den typen av missförstånd, säger Linde.

Angående kraven på att inte tillåta PKK:s närvaro och aktiviteter svarar Linde:

– Vi har ju de lagar som gäller i Sverige och vi anser precis som EU att PKK är terroristklassade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.