Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Turkietkännaren: Har hamnat i diplomatisk strid – kan ta tid att lösa ut

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt medlemskap i Nato har blivit mer avlägset, menar Turkietkännaren Paul Levin.

– Vi hamnat i det jag misstänker att den svenska regeringen absolut inte ville hamna i, säger han i Aktuellt.

Turkiets reaktion på den hängda Erdogandockan kan ha fler dimensioner, framhåller Paul Levin, direktör vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Det kan vara ett sätt att markera att det inte är acceptabelt att förolämpa styret i Turkiet – något som är olagligt i landet.

– Det är också ett val som stundar och det här kan vara ett sätt att piska upp stämningen, säger Paul Levin.

”Längre bort från Nato”

Händelsen får också betydelse för Natoförhandlingarna och ett turkiskt godkännande i närtid ter sig något mer osannolikt efter händelsen, bedömer Levin.

– I dag är vi lite längre bort än vad vi var i går, säger han.

Själva förhandlingarna mellan länderna har visserligen gått bra, och Turkiet har tidigare uppgett att Sverige uppfyllt många punkter i avtalet mellan länderna. Processen har gått åt ”rätt håll”, säger Levin.

– Men nu har vi hamnat i det jag misstänker att den svenska regeringen absolut inte ville hamna i – det har blivit en offentlig diplomatisk strid. Då kan det skapas låsningar som det kan ta tid att lösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.