Turkiskt artilleri beskjuter kurdiska YPG i Syrien. Bilden är från i söndags. Foto: TT

Turkiets offensiv har krävt över 70 liv

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets offensiv innebär ännu en frontlinje i det redan svårt krigströtta Syrien. När FN:s säkerhetsråd möts står läget i Afrin i norra Syrien, såväl som i de inringade oppositionsfästena Idlib och östra Ghouta, på dagordningen.

Turkiets offensiv har hittills krävt över 70 liv.

Efter snart sju år av konflikt eskalerar våldet i Syrien. Sedan mitten av november utsätts omkring 400.000 människor i det belägrade oppositionsfästet östra Ghouta i princip dagligen för flygräder samt beskjutning från regimen och dess allierade. Situationen förvärras av raketer som rebellerna i sin tur avfyrar mot bostadsområden i Damaskus.

På måndagen dödades nio människor i en sådan attack, skriver nyhetsbyrån AFP. Samtidigt anklagar rebeller i området den syriska regimen för att genomfört ett klorgasangrepp i Ghouta.

Sedan december har striderna också trappats upp i och kring provinsen Idlib, det sista större sammanhängande rebellfästet i Syrien. President Bashar al-Assads offensiv har lett till framgångar på marken, framför allt i de östra delarna av Idlib, som är glest befolkad och till stora delar består av öken och stäpp.

”Snaran dras åt”

Samtidigt har omkring 200.000 människor drivits på flykt undan striderna kring Idlib.

– Jag tror inte att det handlar om någon slutstrid, men det är såklart ett tecken på att det inte går så bra för Assads motståndare. Snaran dras åt i de här områdena också, säger Aron Lund, författare till boken ”Syrien brinner”.

i helgen inledde Turkiet sin offensiv mot den kurdkontrollerade enklaven Afrin i nordvästra Syrien. Minst 54 stridande har dödats under offensiven, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

26 av dödsoffren tillhörde den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF, medan 19 personer i den Turkietstödda rebellallians som deltar i offensiven också dödats, rapporterar AFP.

Ytterligare nio stridande som dödats under de senaste dygnens strider har inte identifierats.

Wallström orolig

Enligt den turkiska regeringen har dock inga turkiska soldater dödats eller skadats i insatsen, skriver Reuters.

I helgen dödades minst 18 civila i samband med den turkiska offensiven, enligt SOHR. Dödsfallen bekräftas av den kurdiska YPG-milisen medan Turkiet dementerar att några civila dödsoffer. Anfallen riktar sig mot just YPG som Ankara betraktar som terrorister med koppling till PKK-gerillan.

Turkiets intåg i norra Syrien har fått Frankrike att kräva att FN:s säkerhetsråd under måndagen tar upp utvecklingen vid landets brinnande frontlinjer – såväl Afrin som Idlib och östra Ghouta står på dagordningen.

– Hela Afrinområdet är i fokus för vår uppmärksamhet och det är klart att jag delar den oro som väldigt många i Sverige känner, inte minst alla de med rötter i regionen, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Utsatta grupper

Sverige stödjer initiativet till diskussion i säkerhetsrådet, inte minst med tanke på den humanitära situationen.

– Kurderna, kristna grupper och andra är väldigt utsatta, säger Wallström.

– Naturligtvis har de (Turkiet) rätt att hänvisa till att kunna bekämpa terrorism och så, men här är det ju många aktörer som är inblandade och där dynamiken kan bli väldigt farlig. Och relationen till kurderna är något som vi vill ska lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner.

Flera länder har uttryckt oro över Turkiets militärinsats i Afrin och Vita huset, som uppmanar till återhållsamhet, varnar för en humanitär kris. På måndagen ringde Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel sin turkiske kollega och uttryckte bekymmer kring den humantära situationen i nordvästra Syrien, skriver AFP.

Trots offensiven mot Afrin meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att representanter för de syriska kurderna har bjudits in till fredskonferensen i ryska Sotji, som Moskva står värd för tillsammans med Iran och Turkiet. Den är planerad till 29–30 januari, men har kantats av samarbetsproblem eftersom Turkiet – åtminstone tidigare – har motsatt sig att det kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG skulle få vara med.

Efter Turkiets offensiv i Afrin har det kommit signaler från kurdiskt håll att deras medverkan i Sotji kan komma att ställas in.

Fakta: Snart sju år av konflikt

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. Regimen svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.
  • Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats.
  • Sedan mitten av december och fram till mitten av januari har över 210 000 människor flytt undan det eskalerande våldet i nordvästra Syrien, enligt FN-organet Ocha. Flest – över 58 000 – tog sig till byn Dana i Idlibprovinsen medan många andra har flytt till platser i de angränsande provinserna Aleppo och Hama.
  • Enligt FN finns 1,1 miljon internflyktingar i Idlib och närliggande områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.