Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Tomas Thorén: ”Historisk chans för oppositionen att vinna över Erdogan” Foto: NECATI SAVAS/EPA/TT, SVT

Turkisk opposition enas om presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Turkiet är åter samlad. Partierna är eniga om en gemensam presidentkandidat i valet i maj: Kemal Kilicdaroglu. En välkänd figur från den turkiska inrikespolitiken och en man som nu har en historisk chans att utmana den allt mer kritiserade president Recep Tayyip Erdogan om makten, enligt SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén.

– Det har varit dramatiskt in i det sista. Så sent som i helgen såg det ut som att den här alliansen som skapats för att ena oppositionen mot Erdogan var på väg att splittras just för att man inte kunde enas om vem som skulle vara kandidat. 

Men på måndagskvällen hade man till slut lyckats komma överens. Kemal Kilicdaroglu från det största oppositionspartiet CHP blir den som utmanar Erdogan i presidentvalet den 14 maj. 

Thomas Thorén beskriver Kilicdaroglu som en välkänd figur inom turkisk politik. En långvarig ledare för huvudoppositionen CHP, det tidigare maktpartiet som startades av Turkiets landsfader, Ataturk och den som nu ska leda en allians sammansatt av en brokig skara partier.

Måste få kurdernas stöd

En utmaning för Erdogans motståndare blir att man i praktiken även behöver stöd från det kurdiska partiet, samtidigt som ett högernationalistiskt parti ingår i koalitionen. 

Men Thomas Thorén beskriver ändå Kilicdaroglus chanser som goda.  

– Det ser ut att vara en historisk chans för oppositionen att faktiskt kunna vinna. Opinionsmässigt går det dåligt för Erdogan på grund av den dåliga ekonomin och också på grund av kritik om bristande hantering av krisen efter jordbävningarna som skakade landet.  

Bakgrund: Valet i Turkiet

  • Den 14 maj 2023 väntas Turkiet hålla president- och parlamentsval. Drygt 60 miljoner turkar är röstberättigade. Om ingen presidentkandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna den 14 maj kommer en andra runda att hållas den 28 maj.
  • Landets största parti, AKP, grundat av Recep Tayyip Erdogan, har regerat i Turkiet sedan 2002. Men efter en tid av ekonomisk instabilitet och anklagelser om ett alltmer auktoritärt styre har stödet minskat.
  • I valundersökningar gjorda efter jordbävningarna skulle Erdogan och hans regeringsunderlag samla omkring 40 procent av rösterna i ett val.
  • Samtidigt har större delen av oppositionen samlat sig i en bred koalition. Där ingår partier som benämner sig som sekulära, religiösa, nationalistiska och socialdemokratiska.
  • Det största partiet i oppositionen, CHP, grundat av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk, betecknar sig traditionellt som sekulärt och socialdemokratiskt. I de senaste valundersökningarna samlar det drygt 25 procent av rösterna.
  • Även två av Erdogans tidigare närmaste män ingår i koalitionen: Ahmet Davutoglu, före detta premiärminister och utrikesminister, och Ali Babacan, tidigare vice premiärminister och utrikesminister.
  • Det näst största oppositionspartiet, nationalistiska Iyi-partiet, samlar nära 15 procent av rösterna.
  • Landets fjärde största parti, det pro-kurdiska HDP, tillhör inte den stora oppositionens allians – men står långt ifrån Erdogan politiskt och har uttryckt visst stöd för koalitionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.