Jamal Khashoggis porträtt under en minnesceremoni i Washington. Foto: Jim Watson/TT

Uppgifter: Turkisk polis slutar leta efter Khashoggis kvarlevor

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska polisen ska sluta leta efter Jamal Khashoggis kvarlevor, men utredningen kring mordet på journalisten fortsätter.

Det har gått mer än en månad sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Turkisk polis som sedan dess arbetat med att utreda mordet har förgäves letat efter journalistens kvarlevor, bland annat i ett skogsområde. Nu ska man ge upp sökandet, säger källor till Al Jazeera.

Enligt tidigare uppgifter är tesen att Khashoggi mördades när han klev in på konsulatet den 2 oktober, styckades och att hans kropp sedan upplöstes i syra. Tidigare i veckan uppgavs det att polisen hittat spår av olika kemikalier i den saudiske generalkonsulens trädgård. Kemikalierna ska ha hittats i en brunn som turkisk polis inte har fått full tillgång till.

Saudisk journalist död

Utredningen kring mordet fortsätter, säger Al Jazeeras källor.

Turkiet påstår sig ha en ljudinspelning som ska bevisa mordet. Under lördagen sa president Erdogan att Saudiarabien, USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike alla har fått ta del av ljudupptagningen.

Mördades av ”dödsteam”

Journalisten Jamal Khashoggi stod det saudiska kungahuset nära, men var en skarp kritiker av kronprinsen Mohammed bin Salman. Ungefär ett år innan mordet bosatte han sig i USA och började skriva för Washington Post. Under hösten kontaktade han Saudiarabiens ambassad i Istanbul för att få ett dokument som han behövde inför sitt stundande bröllop. Den 2 oktober klev han in på ambassaden och har inte setts till sedan dess.

Saudiarabien uppgav först att Khashoggi hade lämnat knsulatet, därefter att han dog under ett slagsmål och sedan att han blev mördad av personer som agerade utan kungahusets tillstånd. Turkiet har å sin sida hela tiden hävdat att Khashoggi blev mördad av ett ”dödsteam” med nära band till kronprinsen som skickades till Turkiet i just det syftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet