20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem. Foto: AFP/TT

Turkisk rättegång om Khashoggimordet inledd

Uppdaterad
Publicerad

En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi hösten 2018.

Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö, Hatice Cengiz. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde på fredagen en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess. 20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem, och relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien är mycket ansträngda.

Saudisk journalist död

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdelarna i syra, eller ha bränt dem.

”Känsla av panik”

En av dem som vittnade på fredagen var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han på morddagen kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där . .  de bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycken och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegången. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarna.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

”Bygga upp”

FN:s särskilde utredare Agnès Callamard säger att omständigheterna i fallet är mycket komplicerade och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år, när omständigheterna är starkare.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar, mot elva personer varav fem dömdes till döden. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet