Tvärtemot vad medierna säger så har vi inte avkriminaliserat sex med personer under 15 år, skriver Turkiets författningsdomstol. Men människorättsorganisationer varnar ändå för konsekvenserna. Foto: TT

Turkiska domstolen: Vi har inte tillåtit sex med barn

Uppdaterad
Publicerad

Författningsdomstolen i Turkiet tillbakavisar medierapporteringen om att man avskaffat åldersgränsen för sex i landet. Domstolen skriver att man aldrig ens har antytt att sex med personer under 15 år ska avkriminaliseras.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat har den turkiska författningsdomstolen tagit ställning för att åldersgränsen för vad som anses vara sexuella övergrepp mot barn i landet ska omdefinieras – man vill ta bort paragrafen som innebär att alla sexuella handlingar med någon under 15 år klassas som sexuella övergrepp.

Nu går författningsdomstolen ut med ett pressmeddelande för att bemöta vad man menar är internationella mediers försök att ”förvränga innebörden av författningsdomstolens beslut” och mediernas försök till att ”vanära vårt land”.

Menar att lagen är för hård och stelbent

Alla sexuella handlingar med en person under 15 år är olagliga och klassas som sexuella övergrepp i Turkiet. En lokal domstol ansåg att lagen är för stelbent och oproportionerlig, och menade att författningsdomstolen bör pröva detta. Författningsdomstolen röstade sedan med knapp majoritet för att paragrafen i lagen ska omdefinieras.

Bakgrunden är en diskussion om att när exempelvis en 16-åring och en 14-åring har sex, döms 16-åringen lika hårt som om en 60-åring skulle förgripa sig på en 4-åring, och detta vill domstolen ändra på. Personer mellan 12 år och 15 år kan uttrycka sitt samtycke och kan då anses vara sexuellt myndiga, men det finns det inte utrymme för i lagen, menar författningsdomstolen. Straffet blir för hårt när en tonåring haft sex med en äldre person, menar man.

Väckte starka reaktioner

Beslutet har dock väckt starka reaktioner både bland människorättsgrupper inom Turkiet och i utlandet. Bland annat har utrikesminister Margot Wallström reagerat. Barnskyddsorganisationer i Turkiet menar att domstolen de facto öppnar för att pedofiler går fria, eftersom det nu talas om att barn kan ge samtycke till sex.

”Tvärtemot anklagelserna, har sexuella övergrepp mot barn under 15 år inte avkriminaliserats efter det aktuella beslutet” skriver den turkiska författningsdomstolen och upprepar detta budskap flera gånger.

Lagstiftarna ska få säga sitt

Man menar att åldersgränsen ”ogiltigförklarades på grund av rättstekniska grunder”. Den är oproportionerlig och tar inte hänsyn till de egenheter som kan finnas i konkreta fall, skriver man. Det vill säga om barnet är tillräckligt gammalt för att förstå sexuella relationer och kan uttrycka samtycke.

Den nya definitionen som författningsdomstolen har röstat för träder i kraft i januari 2017. Fram till dess gäller den nuvarande lagen, påpekar domstolen. Innan dess har lagstiftarna i Turkiet möjlighet att ta ställning till författningsdomstolens beslut, vill domstolen betona.

Ansökningar om barnäktenskap uppges ha ökat

Det finns dock kritiker både inom Turkiet och utanför landet som menar att författningsdomstolen nu öppnar för fler barnäktenskap. Enligt DN har antalet föräldrar som ansöker om att få gifta bort minderåriga döttrar ökat kraftigt, och det nya beslutet från författningsdomstolen skulle göra att dessa ansökningar inte behövs.

– Det kommer att leda till att barn blir sårbara för sexuella övergrepp och att fler flickor blir gifta i mycket ung ålder och inte får någon utbildning, sa advokat Nazan Moroglu från Istanbuls kvinnoförbund när beslutet kom.

”Turkiet har problem med barnäktenskap”

Thomas Andersson, vid organisationen Ecpat som arbetar mot övergrepp på barn, säger:

– Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering av barn, inte minst i ljuset av att Turkiet redan i dag har stora problem med barnäktenskap.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen, menar att Turkiet redan har stora problem med barnäktenskap och den planerade lagändringen kommer att slå hårt mot redan utsatta flickor i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.