Under fredagsmorgonen påbörjade flottan evakueringen av hundratals människor i staden Mallacoota. Foto: SHANE CAMERON/TT

Hundratals evakueras från Australiens östkust

Uppdaterad
Publicerad

Den australiensiska flottan påbörjade under fredagsmorgonen evakueringen av de hundratals människor som blivit strandsatta i staden Mallacoota, till följd av de bränder som pågår i regionen, rapporterar Reuters.

I delstaten New South Wales har ytterligare ett dödsfall till följd av bränderna bekräftats, vilket innebär att totalt 8 personer mist livet bara den här veckan. I delstaten Victoria har två personer omkommit och 28 saknas.

Båda delstaterna har utfärdat undantagstillstånd inför helgen, då väderförhållandena väntas försvåra läget ytterligare.

Bränder i Australien

– Den varma luften förflyttar sig österut och kulminerar över de branddrabbade områdena. Samtidigt är det en del hårda vindbyar och torrare än vanligt för säsongen, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Bruna glaciärer

De omfattande bränderna har även påverkat grannlandet Nya Zeeland, där flera glaciärer färgats bruna till följd av rök som spridit sig över havet. Enligt CNN kan detta medföra att glaciärerna smälter mer än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet