Foto: TT

Tusentals flyr strider i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals civila flydde på måndagen från gränsstaden Arsal i Libanon som invaderats av syriska rebeller.

Angreppet som inleddes på lördagen beskrivs som det allvarligaste i Libanon sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Det är första gången rebeller tränger så lång in i Libanon, Arsal ligger någon mil från gränsen.

Upprinnelsen till våldsvågen tros ha varit att den libanesiska armén på lördagen grep en man som anklagas för att vara ledare i islamistgruppen Nusrafronten. I en förmodad hämndaktion dödades fem människor, varav två libanesiska soldater och tre civilpersoner, när en grupp beväpnade män stormade och tog kontroll över en polisstation i Arsal.

Angriparna påstås ha kopplingar till såväl extremiströrelsen IS och al-Qaida.

Packade på natten

Striden har nu pågått i tre dagar. Enligt AP så startade flykten i samband med att Libanesiska trupper skickade förstärkningar till staden vilket trappade upp striderna ytterligare. Enligt AP så utnyttjade boende i staden en lugn stund under natten till måndagen för att packa sina bilar och fly.

– Vi åker för att våra barn ska få komma till en säkrare plats, säger en kvinna i 60-årsåldern till AP, när hon packar in sina barn och barnbarn i bilen för att försöka ta sig till den närbelägna gränsstaden Qaa.

På måndagsmorgonen bröt nya häftiga strider ut och svart rök kunde ses över staden som har blivit avstängd för all media. Även syriska flyktingar, som sökt trygghet i grannlandet Libanon, finns med i den stora skaran människor som nu flyr Arsal.

Dras in i kriget

Enligt en källa inom den libanesiska militären så har 16 libanesiska soldater och ett tiotal milismän från inbördeskriget i Syrien dödats i striden kring Arsal.

Samtidigt dras Libanon allt mer in i grannlandets inbördeskrig. Libanons mäktiga shiamuslimska Hizbollahrörelse slåss tillsammans med den syriska regeringsarmén. Flera bombdåd i Beirut under våren antas vara hämndaktioner från jihadistgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.