Lokalpolitikern Leticia Wong är en av de som kämpar mot de rättsliga följderna av protesterna. Foto: Amy Ka Ip Man

Tusentals Hongkongbor brottas med rättsliga följder efter protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Under hela 2019 skakades Hongkong av stora folkliga protester. I dag har protesterna kvävts under coronarestriktioner och nya lagar från Peking. Nu kämpar tusentals unga människor istället med de rättsliga följderna av protesterna.

Enligt organisationen Hongkong Watch har 2 300 personer åtalats för brott med anslutning till protesterna under 2019, hittills.

Enligt välgörenhetsorganisationen Wall-fare, som förser demokratiaktivister som sitter i fängelse eller häkte med vardagsartiklar, sitter 190 människor sitter fängslade på grund av sin inblandning i protesterna. Några officiella siffror från Hongkongpolisen finns inte.

Lokalpolitikern Leticia Wong försöker stötta de vänner och kollegor i demokratirörelsen som nu står inför rätta.

– Jag har många vänner, i min egen ålder och yngre, som står åtalade nu. Jag känner också folk som redan kommit ut igen efter att ha varit fängslade, och andra som väntar på sina domar.

Det hon kan göra för att ge stöd är ganska begränsat. Inga möten är tillåtna, med hänvisning till coronarestriktionerna.

Demokratirörelsen stoppad av corona

Coronarestriktioner och nya lagar från Peking har i princip förbjudit den politiska oppositionen som stod bakom protesterna från 2019.

Precis som många i demokratirörelsen i dag ägnar Leticia sig istället åt att skriva brev och skicka vardagsgrejer som handdukar, matvaror och serier till vänner i fängelset.

Hon går också på många rättegångar, eller väntar utanför domstolsbyggnaden när de inte får komma in i rättssalen på grund av restriktionerna. I fredags väntade hon utanför rättegången mot 25-årige To Kai-wah, som dömdes till fem och ett halvt års fängelse i går. Det är bland de längsta fängelsestraffen hittills. Han dömdes för att ha skadat två poliser, en som han bet av en fingertopp på, och en vars hand han skadade med ett paraply, enligt domen.

– När det gäller frågan om att lämna Hongkong eller inte... Nej jag hoppas att jag ska kunna göra mer för den här platsen just nu, säger Leticia Wong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.