Civila som flytt Baghouz i östra Syrien, den sista staden som terrorgruppen IS kontrollerat i deras döende ”Kalifat”. Omkring 6 000 människor uppges har evakurats ut ur staden senaste 48 timmarna enligt USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-alliansen som säger sig ha berfriat staden. Foto: Bulent Kilic/AFP/TT

Tusentals lämnar IS sista fäste i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 500 av de kvarvarande stridande IS-anhängarna ska ha erkänt sig besegrade, enligt uppgifter från den USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-alliansen. På tisdagen uppgav SDF att man har tagit kontroll över terrorgruppens sista enklav i staden Baghouz i östra Syrien, skriver nyhetsbyrån AFP.

I fredags inledde den kurdisk-arabiska alliansen SDF med stöd av USA vad som beskrevs att bli den slutgiltiga offensiven mot IS-kontrollerad mark i staden Baghouz i Syrien, skriver AFP.

På söndagen avbröts de amerikanskkoordinerade flyganfallen på grund av en oro inför att träffa instängda civila. Natten mot måndag kom rapporter om tusentals människor som började strömma ut från områden som terrorgruppen hållit i befästning.

Mänskliga sköldar

På tisdagen gick Mustafa Bali, presstalesperson för SDF, ut på Twitter och bekräftade att bland de 3 500 människor som desperat tagit sig ut ur staden sedan i söndags, tillhör 500 av dem IS. De ska enligt honom överlämnat sig till SDF:s styrkor och vara de sista stridsförande anhängarna, samt utgöra IS allra mest krigserfarna individer, rapporterar CNN.

Befäl inom SDF ska ha berättat för nyhetskanalen att IS-anhängarna gjorde motstånd till det allra sista utrymmet de hade kvar och att kvinnor och barn användes som mänskliga sköldar.

Återtagandet av Baghouz kan komma att räknas som slutet för terrorgruppens egenutnämnda kalifat, som under en tid lyckades kontrollera stora landområden i Irak och Syrien som motsvarande en yta stort som Portugal, skriver CNN.

Trots att all territoriell mark i stort sätt befriats uppskattade FN i juli 2018 att IS medlemstal i de två länderna uppgick till mellan 20 000 och 30 000.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet