EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i mitten, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till vänster och Finlands statsminister Antti Rinne under onsdagens överläggningar. Enligt Tusk kan ett brexitbesked komma senare under dagen. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Tusk: Brexitbesked kan komma inom timmar

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Boris Johnson kämpar på två fronter för att få stöd för sitt brexitavtal – dels med de mest hårdföra brexitanhängarna och nordirländska DUP, dels med de kvarvarande EU-länderna. EU-källor uppger nu för Reuters att parterna är överens i de stora tvistefrågorna – och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tror på ett Brexit-besked innan dagen är slut.

-Teoretiskt, inom sju till åtta timmar kan allt stå klart, säger Tusk till den polska tv-kanalen TVN 24 vid 15-tiden.

– Det görs fortfarande förändringar och de grundläggande delarna av denna överenskommelse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal i morgon, tillägger han.

Uppgifter om hur nära, eller långt borta, ett avtal är har florerat om varandra de senaste dygnen. EU-källor sade tidigare under dagen att det råder dödläge och Donald Tusk lägger till en brasklapp till sitt uttalande att alla bör veta vid det här laget att ”allt är möjligt” i brexitfrågan.

Brexit

Storbritannien uppges ha mjukat upp sin ståndpunkt när det gäller knäckfrågan – gränsen mellan Nordirland och Irland – för att öka chanserna till ett avtal. Ett utkast till brexitavtalet förhandlas mellan EU och Storbritannien, enligt den brittiske brexitministern Stephen Barclay.

Samtal i natt

Samtal som sträckte sig långt in på tisdagskvällen uppges ha fört parterna närmare varandra, men ännu har inget slutgiltigt genombrott nåtts.

En del källor kallar samtalen konstruktiva. Andra uppger att förhandlingsläget har försämrats och att samtalen nu stannat av.

– Tekniska diskussioner pågick långt in på natten och pågår fortfarande. Samtalen är konstruktiva, men det återstår fortfarande flera avgörande saker att lösa, konstaterar asyl- och inrikeskommissionären Dimitris Avramopoulos när han förmedlar vad chefsförhandlare Michel Barnier informerat kommissionen om under morgonen.

Barnier ska under eftermiddagen även informera EU-ländernas ambassadörer i Bryssel om läget.

Irland: Tid finns

Från Irlands premiärminister Leo Varadkar hörs liknande tongångar.

– Det finns en möjlig väg till ett avtal men det återstår många problem som fortfarande måste lösas helt, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar, och hänvisar till tullfrågan bland annat.

Varadkar säger att han talat med såväl Johnson som EU och att han tror att framsteg har gjorts och att de frågor som återstår att lösa kanske kan lösas under dagen.

– Och om inte, så finns det fortfarande tid. 31 oktober är fortfarande några veckor bort, tillägger han.

EU-källor: Överens om flera tvistefrågor

Under eftermiddagen gjorde uppgifter i irländska medier gällande att det nordirländska unionistpartiet DUP, som är stödparti till den brittiska regeringen, gått med på eftergifter som innebär att ett stort hinder röjts undan.

”Det är nonsens och samtalen pågår fortfarande”, kommenterade DUP-ledaren Arlene Foster snabbt därpå.

Under onsdagseftermiddagen rapporterade också nyhetsbyrån Reuters att EU-källor uppgett att parterna i förhandlingarna kommit överens om flera stora tvistefrågor.

Bland annat handlar det om tullarrangemang och vilket inflytande det nordirländska regionala parlamentet ska ha. Däremot återstår fortfarande att hitta enighet om momsvillkor, uppger källorna för Reuters.

DUP:s röst viktig

Förutom att övertyga EU måste premiärminister Boris Johnson även få det brittiska underhuset med sig. Huruvida brexitanhängarna i konservativa European Research Group (ERG) kommer att stödja Johnsons förslag beror mycket på hur DUP röstar, enligt Mark Francois, företrädare för ERG. Han säger till Sky News att det finns en del som bekymrar honom gällande Boris Johnsons förslag, utan att precisera vad.

– ERG och DUP har varit stadigt allierade genom hela den här processen, säger Mark Francois och fortsätter:

– Det är inte självklart att vi automatiskt kommer att rösta som dem, men speciellt eftersom de här arrangemangen har stor betydelse för Nordirland kommer vi att lägga stor vikt på vad DUP säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet