Frilansfotografen Kumerra Gemechu (till vänster) har gripits i Etiopien. Här tillsammans med SVT:s Erika Bjerström.

Tv-fotograf gripen i Etiopien – har arbetat för SVT

Uppdaterad
Publicerad

Frilansfotografen Kumerra Gemechu, som tidigare har arbetat för SVT, har gripits i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.Han kommer att hållas i förvar i 14 dagar men har inte blivit åtalad för någonting, uppger hans familj för nyhetsbyrån Reuters.

Det var i torsdags som tv-fotografen Kumerra Gemechu greps i sitt hem i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Under en kort hearing i en domstol på fredagen, där ingen advokat närvarade, beslutade en domare att fotografen ska hållas i förvar i 14 dagar för att polisen ska få tid till en utredning. Det uppger hans familj för nyhetsbyrån Reuters.Ingen förklaring ska ha angivits i samband med gripandet. Det har inte heller väckts ett formellt åtal.

Har arbetat åt SVT

Enligt familjen ska även tv-fotografens arbetsutrustning i form av dator, telefon, extern hårddisk och andra dokument ha beslagtagits i samband med gripandet.

Kumerra Gemechu  har arbetat som frilansfotograf för nyhetsbyrån Reuters i tio år. Han har även haft uppdrag för SVT sedan 2011.

SVT:s reporter Henrik Silver har under lång tid arbetat med fotografen och säger att han i sitt arbete håller en hög internationell standard.

– Kumerra Gemechu  är en av de mest professionella fotografer och journalister som jag någonsin har arbetat med. Vi samarbetade när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien och har sedan dess haft ett kontinuerligt samarbete, säger han.

Internationellt fördömande

Även nyhetsbyrån Reuters har kommenterat gripandet.

– Kumerra är en del av Reuters team i Etiopien och rapporterar från landet på ett rättvist, självständigt och opartiskt sätt, skriver man i ett uttalande.

Kumerra Gemechu har bevakat konflikten i Tigray i norra Etiopien, men enligt Reuters är det oklart om detta har någon koppling till hans gripande.Den internationella kommittén för att skydda journalister CPJ fördömer gripandet och skriver i ett uttalande att detta är ”det senaste av en rad exempel på hur pressfriheten försvagas under premiärminister Abiy Ahmed efter en en kort förhoppning om reformer”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer