Kvinnor protesterade efter att lagen infördes i Danmark i augusti 2018. Foto: Martin Sylvest/AP

Två år efter danska burkaförbudet – ”Muslimska kvinnor isolerar sig”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska polisen har delat ut 60 böter sedan det omstridda förbudet mot burka och niqab trädde i kraft för exakt två år sedan. Men förbudet har lett till att allt fler muslimska kvinnor isolerar sig, menar en expert.

– Jag tror att lagen har haft motsatt effekt än vad den stora majoriteten politiker hade tänkt sig, säger religionssociologen Brian Arly Jacobsen till danska DR.

Den som bär de heltäckande plaggen burka och niqab på offentlig plats i Danmark riskerar sedan den 1 augusti 2018 böter på 1 000 danska kronor vid den första lagöverträdelsen. Sker det vid upprepade tillfällen kan beloppet höjas till 10 000 danska kronor.

Lagförslaget omgärdades av interna partipolitiska splittringar och fick hård kritik, men väl i det danska Folketinget klubbades lagen igenom av en klar majoritet sedan oppositionspartiet Socialdemokraterna svängt och gett grönt ljus.

– För oss är det avgörande att burkaförbudet används för att upptäcka social kontroll och förtryck av kvinnor, som burkan är en symbol för, och att vi säkerställer hjälp till de kvinnor som lever i förtryck, sa Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen då, enligt danska DR.

Inte åkt kollektivt på två år

Men så har det inte blivit. I stället har lagen fått motsatt effekt, menar Brian Arly Jacobsen, docent i religionssociologi vid Köpenhamns universitet.

– Om avsikten var att kvinnor i burka och niqab skulle frigöras, så är åtminstone min erfarenhet utifrån de människor jag pratat med att de i högre grad isolerat sig i sina hem, säger Jacobsen till DR.

En av dem som påverkats av förbudet är 32-åriga Sarah Ali, som burit niqab under nästan halva sitt liv.

– Jag har inte åkt i kollektivtrafiken på två år och lagen har generellt begränsat min frihet att röra mig i offentliga rum, säger Ali.

Lagen har bland annat fått henne att överge sina studier i skolan för att i stället läsa online.

– Jag har gått från att vara en utåtgående och glad tjej till att föredra att vara hemma, jag isolerar mig mer.

”Måste upprätthållas hårdare”

Sedan lagen, som gör det olagligt att täcka ansiktet, trädde i kraft har polisen delat ut 60 böter. Men en betydande andel av dem har varit för att ha täckt ansiktet på andra sätt än med en burka eller niqab.

Orsaken till det låga antalet böter beror bland annat på att polisen inte prioriterar frågan tillräckligt, enligt Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

– Det är bra att lagen infördes och den ska vara kvar, men den måste upprätthållas hårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.