Turkisk polis genomsöker villan i Yalova i Turkiet, efter mördade journalisten Jamal Khashoggis kvarlevor. Foto: TT

Två villor i Turkiet genomsöks i jakten på Jamal Khashoggis kvarlevor

Uppdaterad
Publicerad
Turkisk polis har sökt igenom två villor i nordvästra Turkiet, efter mördade journalisten Jamal Khashoggis kvarlevor. Villorna ska tillhöra två saudiska affärsmän med kopplingar till de män som är misstänkta för mordet på Khashoggi, enligt turkiska myndigheter.

Beslutet att söka igenom villorna baserades på ett telefonsamtal som gjordes dagen innan Jamal Khashoggi besökte det saudiarabiska konsulatet i Istanbul, ett samtal mellan en av de män som nu är misstänkt för mordet på Khashoggi och en av ägarna till den genomsökta fastigheten.

”Vi tror att samtalet gjordes i syfte att diskutera vad som skulle ske med Jamal Khashoggis kroppsdelar, efter att de styckat honom. Därför har polisen i samråd med åklagaren beslutat att söka igenom villorna”, skriver åklagaren i ett pressmeddelande, enligt CNN.

Stort pådrag

Villorna som ligger nära staden Termal i Yalovaprovincen i Turkiet, genomsöktes noggrant av ett team på runt 40 personer, bestående av poliser med hjälp av polishundar, rättsmedicinska experter och en drönare. Under genomsökningen låg fokus på två brunnar husens trädgårdar, som dränerades med hjälp av medhavd utrustning.

Turkiska myndigheter har ännu inte rapporterat om de fann någonting som kan hjälpa utredningen framåt, skriver AP.

Sedan tidigare står det klart att den amerikanska säkerhetstjänster CIA säger sig vara säkra på att det är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrat mordet på Jamal Khashoggi, efter att han ska ha uttryckt sig kritiskt om honom.

Dödades och styckades

Jamal Khashoggi gick in konsulatet i Istanbul den 2 oktober i syfte att skaffa dokument för att kunna gifta sig, men kom aldrig ut igen.

Han ska ha mördats med någon form av giftig injektion efter ett bråk, varpå kroppen styckades för att kunna föras ut ur byggnaden.

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet