Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är pulvret som klosterbryggeriet hoppas ska revolutionera ölbranschen. Foto: Reuters

Tyska klosterbryggeriet introducerar: ”ölpulver”

Uppdaterad
Publicerad

Häll pulver i ett glas med vatten och rör om lite – är det framtidens öl?

Ett bryggeri i östra Tyskland har utvecklat en variant i pulverform för att minska ölexportens klimatavtryck.

– Vi vill skapa den kompletta ölsmaken. Vi har redan skummet och ölsmaken. Nu vill vi tillsätta koldioxid och alkohol i pulverform, säger Stefan Fritsche på Klosterbrauerei Neuzelle.

– De första ölprovningarna med pulverbrygden har varit lovande.

Öl är generellt bättre än vin för klimatet. Men varje år orsakar svenskars konsumtion av alkoholhaltiga drycker utsläpp på i snitt 52 kg per person, enligt forskningsinstitutet Rise. De två största klimatfaktorerna för alkoholhaltiga drycker kommer från frakten och förpackningarna.

– Enligt våra beräkningar skulle vi kunna minska Tysklands koldioxidutsläpp med 3-5 procent genom den här metoden, säger Stefan Fritsche på Klosterbrauerei Neuzelle.

Lanseras under 2023

Pulverölet, som är alkoholfritt för tillfället, är i sitt sista utvecklingsskede. Efter två års forskning är Fritsche och hans team övertygade om att ha en marknadsklar produkt i slutet av 2023.

I ett framtidsscenario skulle bryggerier över hela världen få ölpulver och blanda i sitt egna vatten för att fylla i flaskor. Även pulver direkt till slutkonsument är ett alternativ, men tills dess är det ganska långt kvar, medger Fritsche.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.