Angela Merkel och Vladimir Putin. Foto: TT

”Tyska direktörer vallfärdar till Putin”

Publicerad

EU skärper de ekonomiska straffåtgärderna mot Ryssland. Men högt uppsatta tyska företagsledare vallfärdar nu till Vladimir Putins ekonomiska toppmöte.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som har undersökt hur det tyska näringslivet reagerar på Ukraina-krisen.

Mellan den 22 och den 24 maj hålls ett internationellt ekonomiforum i Sankt Petersburg. Det är Rysslands svar på det ekonomiforum som hålls tidigt på våren i Davos i Schweiz.

År 2013 var till och med Tysklands förbundskansler Angela Merkel där. Men till detta forum kommer knappast västliga toppolitiker. Också en rad västliga företag har lämnat återbud.

”Hårdkokta företag”

Men en rad hårdkokta tyska företag – som Der Spiegel uttrycker det – vill ändå visa Putin sin respekt.

Det gäller energijätten E.ons chef Johannes Teyssen, chefen för den stora varuhuskedjan Metro, chefen för kemijätten BASF:s olje- och gasavdelning. En tysk högt uppsatt chef för ABB kommer också, liksom en högt uppsatt chef från det stora resebyråföretaget TUI.

Daimer – som alltså tillverkar Mercedes-Benz – skickar sin Rysslandschef och sponsrar Putins forum. Det är Mercedes-limousiner som forslar deltagarna.

– Vi tror att sådana dialogorienterade evenemang har en mening under de rådanade omständigheterna, säger en talesperson för Daimler.

Väckte uppseende

Tidigare i år väckte det även stor uppseende att ordföranden i industrijätten Siemens, Joe Kaeser, besökte Putin, men till Sankt Petersburg-forumet kommer han inte, även om Siemens eventuellt skickar en annan högt uppsatt industriledare.

Den förre detta tyske regeringschefen Gerhard Schröder (socialdemokrat) träffade häromveckan Putin och kramade till och med om honom. Schröder är styrelseordförande i gasprojektet North Stream.

Svårt med enad front

Allt detta visar på svårigheterna att hålla en enad front bland västländerna mot Putin när det gäller sanktioner (ekonomiska straffåtgärder). Den tyska regeringen meddelar att den inte ger några rekommendationer om deltagande i forumet.

Det skiljer sig från USA där regeringen har haft underhandskontakter med storföretagen för att undvika en situation som den tyska.

Skillnaden i uppträdande beror på att USA inte har så omfattande ekonomiska kontakter med Ryssland som till exempel Tyskland.

Putin håller stort tal

– Vår vd deltar därför att vi har stora affärer med Ryssland, erkänner uppriktigt en talesperson för E.on.

I en tidningsintervju i Westfalenpost på tisdagen sade förbundskansler Angela Merkel att nya hårdare ekonomiska straffåtgärder kan komma om inte Ryssland bidrar till att stabilisera läget i östra och södra Ukraina.

Dessa skärpta sanktioner väntas drabba hela branscher som finanstjänster, energi och verkstadsindustri.

Sådana sanktioner ligger också i det tyska näringslivets intresse om ett europeiskt lands gränser kränks, menar Merkel.

Vladimir Putin själv kommer enligt arrangörerna att hålla ”ett stort tal” i Sankt Petersburg. Der Spiegel kommenterar syrligt:

– Och därefter kommer väl de tyska toppcheferna att applådera kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet