En israelisk robot avfyras under ett test. Arkivbild. Foto: Israel Aircraft Industries/AP/TT

Tyskland: Robotförsvar kan skydda grannländer

Publicerad

Tyskland funderar på att köpa ett israeliskt robotförsvar som skulle kunna innebära ett skydd mot robotattacker även för närliggande EU-länder, säger förbundskansler Olaf Scholz.

– Jag kan avslöja att det är en av de åtgärder som vi håller på att diskutera, berättar Scholz för det tyska public service-bolaget ARD.

Förbundskanslern bekräftar därmed uppgifter som började spridas av källor inom det tyska parlamentet under söndagen.

– Vi måste bli bättre på att skydda oss mot det ryska hotet. För att bli det måste vi snabbt få ett tyskt robotförsvar, säger Scholz partikollega Andreas Schwarz till Bild.

Systemet, som heter Hetz 3, kommer att kosta två miljarder euro och kan vara i drift till 2025, enligt tidningen Bild.

Om dess radarsystem upptäcker ett förestående luftangrepp kommer robotförsvaret att aktiveras och förstöra fiendens robot högt upp i luften. Radarsystemet är så kraftfullt att även Polen, Rumänien och de baltiska staterna skulle vara skyddade, enligt Bild.

– Vi kan lägga en ”järnkupol” över våra grannländer. Vi skulle då spela en nyckelroll i Europas försvar, säger Schwarz till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.