UD bekräftar nu uppgifterna att en svensk man i 30-årsåldern är frihetsberövad i Ecuador. Bilden visar mannens ägodelar som nu beslagtagits. Foto: AP

UD bekräftar: Svensk man frihetsberövad i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

UD bekräftar nu uppgifterna att en svensk man i 30-årsåldern är frihetsberövad i Ecuador. Den svenska ambassaden i Colombias huvudstad Bogotà följer ärendet, enligt UD. Myndigheten har varit i kontakt med mannen som erbjudits och accepterat konsulärt stöd.

– Försvaret ska överklaga beslutet om att häkta mannen idag och begära att han får husarrest under denna tid. Det återstår att se om domaren accepterar, skriver Ola Ernberg, honorär konsul i Quito, Ecuador.

Mannen, som enligt UD är bosatt i Ecuador, greps på flygplatsen i huvudstaden Quito när han skulle resa till Japan.

– Den frihetsberövade företräds av en advokat, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD till SVT.

Svensk häktad i Ecuador

Påstås ha kopplingar till Wikileaks

Den svenska mannens omhändertagande skedde i inte långt efter att Wikileaks-grundaren Julian Assange gripits i Ecuadors ambassad i London. Ecuadors ambassad i Sverige uppgav för SVT Nyheter att en svensk man hade gripits i landet och förhördes om sina kopplingar till Wikileaks.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger enligt AFP att att mannen har rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

Misstankar om dataintrång

Enligt dagstidningen El Comercio har mannen häktats i 90 dagar. Vid häktningsförhandlingen beslöt domstolen även att frysa hans bankkonton. Han misstänks enligt tidningen för försök till dataintrång. Svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta misstankarna mot honom.

– UD granskar ärendet väldigt nära och står i kontakt med ecuadoranska myndigheter, säger Sofia Nahringbauer.

Åklagarmyndigheten har publicerat en bild som visar flera bärbara datorer, Ipads, Ipods, USB-kablar, mobiltelefoner, adaptrar, kreditkort med mera som myndigheten beslagtagit i samband med en husrannsakan och i svenskens resväskor vid gripandet på flygplatsen.

Myndigheten la även fram två olika rapporter under häktningsförhandlingen. Den ena redovisade för ett stort antal resor som svensken ska ha gjort, och den andra ska ha visat att han mellan 2015 och 2019 betalat mer än 230 000 dollar för internettjänster.

Riskerar tre till fem års fängelse

Enligt Ola Ernberg, honorär konsul i Quito, riskerar svensken mellan tre till fem års fängelse om han döms.

”Han är nu frihetsberövad i tre månader och då kommer han sitta i ett tillfälligt häkte i Quito. Under denna tid får åklagare och försvar hitta bevis inför rättegång,” skriver Ola Ernberg i ett mejl till SVT Nyheter.

Enligt honom kan rättegången ta upp till två månader.

”Försvaret ska överklaga beslutet om att häkta mannen idag och begära att han får husarrest under denna tid. Det återstår att se om domaren accepterar,” skriver Ola Ernberg.

Advokaten: Absurt beslut

Svenskens advokat beskrev i en tweet tidigare på lördagen sin klients frihetsberövning som ett ”otänkbart och överraskande beslut” mot ”en oskyldig person”.

”Vi kommer att överklaga detta absurda och olagliga beslut,” skriver advokaten.

Anhörig: Inte gjort något olagligt

En anhörig till den gripna mannen har intervjuats av tidningen Expressen.

– Han har inte gjort något olagligt vad vi vet, säger personen till tidningen, och tillägger:

– Han definierade aldrig sig själv som hackare. Han är programmerare. Det är ordet han använde – och fortfarande använder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet