Åklagare Hans Ihrman. Utrikesdepartementet skickar en inspektör till ambassaden i Peking, som har till uppgift att granska utlandsmyndigheternas verksamhet. Foto: Anders Wiklund/TT arkiv

Åklagaren: Ingen delgiven misstanke om brott

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är ingen delgiven misstanke om brott i samband med mötet med en kinesisk affärsman och den fängslade förläggaren Gui Minhai. De skriver åklagaren Hans Ihrman i ett pressmeddelande. Enligt UD:s presschef Patric Nilsson kommer UD att skicka en inspektör till svenska ambassaden i Peking.

Det pågår en förundersökning med en brottsrubricering som gäller misstanke om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt där den svenska ambassadören anses skäligen misstänkt. Om det blir ett åtal och hon fälls kan straffet bli två års fängelse.

– Jag kan inte kommentera vilka utredningsåtgärder som ska genomföras av Säkerhetspolisen med hänsyn till vår målsättning att säkerställa en ändamålsenlig brottsutredning. Ingen person är delgiven misstanke om brott, säger åklagaren Hans Ihrman i pressmeddelandet.

Målet mot Anna Lindstedt

SVT Nyheter kunde på måndagen avslöja att Säpo rekommenderat den hårdare brottsnivån ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett brott som kan ge mellan två år och tio års fängelse.

UD vill stötta sin personal

UD:s beslut att skicka en inspektör till ambassaden syftar till att stötta ambassadpersonalen i deras arbete och för att få en tydligare bakgrund till vad som skett.

Inspektören har till uppgift att granska utlandsmyndigheternas verksamhet.

Säpo har inlett en förundersökning om ärendet. UD:s förhoppning är också att inspektörens besök ska kunna stärka departementets förmåga att bistå förundersökningen framöver, skriver Nilsson.

Wallström vill vänta och se

Tidigare under måndagen ville utrikesminister Margot Wallström inte ge några specifika kommentera angående förtroendet för Sveriges ambassadör i Kina innan utredningen om Gui Minhai-mötet är klar.

– Vi inledde ju en internundersökning och sedan har den pausats därför att Säkerhetspolisen har inlett en undersökning. Då får den ta sin tid och då ska den genomföras fullt ut så att vi får reda på vad som har hänt, säger Wallström på väg ut från dagens utrikesministermöte i Bryssel.

– Därefter får man bestämma sig hur man ska hantera sådana frågor, säger utrikesministern.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avböjer att kommentera så länge utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet