Ukraina bekräftar: ”Ghost of Kiev” är en myt

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas flygvapen  bekräftar nu att ”Kievs vålnad”, eller ”Ghost of Kyiv” som han också kom att kallas, är en myt. Den ukrainske piloten, som i början av kriget påstods ha skjutit ned tiotals fientliga flygplan, tillhörde landets propaganda.

I inledningen av det storskaliga kriget började rykten cirkulera på nätet om en ukrainsk stridspilot som skjutit ned mängder – så många som 40 – fiendeplan. Berättelserna förstärktes av filmklipp, bilder och inlägg. Även ukrainska officiella kanaler rapporterade om piloten.

Men videoklippen visade sig komma från ett spelet ”Digital combat simulator: World”, och experter var skeptiska till sanningshalten överlag i historierna.

Kriget i Ukraina

En ukrainsk pilot, majoren Stepan Tarabalka, som sköts ned i luftstrid i mars, pekades också ut att vara personen bakom ”Ghost of Kyiv”, bland annat av brittiska The Times.

Nu har dock det ukrainska flygvapnet bekräftat att det rör sig om en skröna och att Tarabalka inte var den mytomspunne piloten.

”'Kievs vålnad' är en superhjältelegend vars rollfigur skapats av ukrainare”, skriver flygvapnet i ett Facebookinlägg, där man också uppmanar ukrainare att inte sprida falsk information.

Den ukrainske militärhistoriken Mychajlo Zjirohov säger att det helt enkelt rör sig om propaganda för att höja stridsmoralen.

– Det är viktigt att ha den här propagandan, för våra väpnade styrkor är mindre och många tror att vi inte kan vara jämna med dem (ryssarna). Vi behöver det här i krigstider, säger han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet