Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainske soldaten Andrij Babitjev om uppmärksammade motattacken: ”Det här är ingen seger”. Foto: Ukrainska militären, Andrij Babitjev

Ukraina hävdar viktig framgång i Bachmut

Publicerad

Den ukrainska militären hävdar att man har tryckt tillbaka ryska styrkor och återtagit ett område utanför krigshärjade Bachmut.

Stämmer uppgifterna är det en av de mest framgångsrika ukrainska motattackerna som skett under de drygt elva månader som striderna om staden pågått.

Enligt den ukrainska militären led de ryska styrkorna stora förluster och Ukraina återtog ett område på drygt åtta kvadratkilometer.

– Hela detta området är befriat från de ryska ockupationsstyrkorna, sa Andrij Biletskyj, en av Azovregementets grundare, i en video som publicerades på Telegram i tisdags.

Kriget i Ukraina

Även Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har medgett att ryska styrkor fått retirera.

Den ukrainska militären har släppt flera videoklipp som påstås visa motattacken. SVT har kunnat geolokalisera ett av videoklippen till byn Bila Horas utkanter, drygt en och en halv mil sydväst om Bachmut. Men det går inte att verifiera om motattacken har varit så framgångsrik som Ukraina påstår.

Ryska styrkor har länge försökt ta över staden, och gradvis pressat tillbaka de ukrainska styrkorna. Fronlinjen har förflyttats långsamt – räknat i meter snarare än i kilometer.

Den ukrainske soldaten Andrij Babitjev, som själv strider i Bachmut, har dock tonat ned betydelsen av motattacken. Hör varför i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet