En rysk pansarvagn. Bilden är tagen vid en militär uppvisning i augusti 2014. Foto: TT

Ukraina: Rysk kolonn över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

En kolonn med 32 pansarvagnar och tunga vapen från Ryssland har tagit sig över den ukrainska gränsen till Luhansk-regionen under torsdagen, uppger talesmannen för den ukrainska armén Andrej Lysenko.

Ytterligare en kolonn med lastbilar och mobila radarstationer ska också ha korsat gränsen.

Enligt Lysenko har fem ukrainska soldater dödats i strider med proryska rebeller under det senaste dygnet.

Ukrainakrisen

Bräcklig vapenvila

Rapporterna om truppförflyttningar kommer efter gårdagens anklagelser från de pro-ryska rebellerna att Ukrainas militär gått till angrepp – något som Kiev genast förnekade.

Våldet har blossat upp då och då trots vapenvilan som råder sedan den 5 september. Särskilt bräcklig har vapenvilan varit den senaste veckan, efter söndagens parlaments- och presidentval i de självutnämnda republikerna i östra Ukraina.

Ukraina och flera västländer fördömer valet, medan Ryssland sagt att de respekterar valutgången.

Oviss framtid för östra Ukraina

Under veckan har både separatisterna och Ukrainas regering anklagat motparten för att ha brutit vapenvilan och i dagsläget är det oklart vad som kommer hända med de ryskspråkiga regionerna Luhansk och Donetsk.

Samtidigt lider den ryska ekonomin. Ekonomisk isolation som följd av Ukraina-krisen  i kombination med fallande oljepriser har fått rubeln att idag dyka till en rekordlåg nivå i relation till euron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet