Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pashakhanlou om tre effekter som Ukrainas nya strategi kan få på kriget.

Ukrainas nya krigsstrategi – pinsam för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska försvaret utvidgar sin militära strategi genom att attackera mål bakom fiendelinjer.

Det är en taktik som kan förvirra ryska trupper och visa sig vara sällsynt billig för Ukraina, enligt Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap. 

De senaste veckorna har ryskaannekterade Krim skakats av ett flertal uppmärksammade militäraktioner. En brand ska ha detonerat ammunition i ett militärlager och i lördags rapporterades det om en stor explosion invid Svartahavsflottans högkvarter. Ryssland har tonat ned händelserna – samtidigt som man beskyller ukrainska sabotörer för attackerna.  

I Ukraina har man varit tydlig med sin nya militära strategi: Man vill djupare in i fiendeland och slå ut mål bakom fiendelinjerna. 

Kriget i Ukraina

– Det här är ju ganska pinsamt för Ryssland om man lyckas slå dem djupt inne i Krim där man trodde sig ha kontroll. Det kan ha en djup inverkan på den ryska stridsmoralen, säger Arash Heydarian Pashakhanlou.

Billigt sätt att få stor effekt

Huruvida man kommer att lyckas med insatserna över tid tror docenten beror på om man får mer ekonomiskt stöd och vapen från västvärlden. 

Vad kommer den nya taktiken att kosta i form av resurskapacitet? 

– Enligt vissa obekräftade uppgifter har man använt sig av en form av drönare som faktiskt kan vara väldigt billiga. Om de inte tar så mycket skada i operationerna så är det till en stor fördel för Ukraina. Det blir ett billigt sätt att få stor effekt, säger han.

Minskat stöd från väst

EU-ländernas militära och finansiella stöd till Ukraina har dock minskat kraftigt sedan april, enligt en kartläggning av Institutet för världsekonomi i Kiel. I juli utlovades endast omkring 1,5 miljarder euro i stöd till Ukraina, vilket mestadels kom från Norge.

Är man orolig för att den mer offensiva taktiken ska förändra synen på Ukrainas agerande i väst?

– Jag tror inte det kommer vara några större problem så länge som man attackerar legitima militära mål. Det här är ju områden som ockuperats av Ryssland. Men bryter man mot krigets lagar så skulle opinionen kunna skifta till Ukrainas nackdel.

Ryssland tappar momentum

Ett syfte med att ta sig bakom fiendelinjen kan vara att man vill förflytta kriget till Ryssland. Sedan attackerna i Krim har nu många ryska turister lämnat området. Heydarian Pashakhanlou tror att kriget även kan komma att påverka deras syn på invasionen när man nu får “se kriget med egna ögon”.

– Jag tror att det kommer att göra att Ryssland inte känner sig som de “första på pucken”. Nu visar Ukraina att de kan sätta agendan. Det kommer att störa Rysslands momentum som de hade i Donbassregionen. Nu måste de tänka mer på att försvara sig själva, det kommer göra livet svårare för dem. 

Se docenten i krigsvetenskap förklara vilken effekt den nya taktiken har på kriget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet