Foto: TT

Ukrainas offensiv fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska armén fortsätter offensiven mot de proryska separatisterna i landets östra delar. Under det senaste dygnet har minst tre soldater dödats i striderna, enligt en talesperson för militären. Samtidigt har flygvapnet genomfört attacker mot separatistmål.

En ryska militärövning har inletts på andra sidan gränsen, vilket Ukraina stämplar som en ”provokation” och anklagar landet för att ha kränkt ukrainskt luftrum med stridsflyg och obemannade flygplan. Ukraina hävdar även att granater avfyrats mot Ukraina från ryskt territorium.

Enligt ryska myndigheter har 730.000 ukrainare tagit sig över gränsen till Ryssland sedan början av året, en siffra som UNHCR bedömer är trovärdig, skriver AFP. Bara för en vecka sedan rapporterades att 168.000 sökt sig till ryska migrationsmyndigheter.

Ytterligare 117.000 befinner sig på flykt inom Ukrainas gränser, en siffra som ökar med 1.200 människor om dagen, enligt UNHCR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet