Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillar vägarna” – hör kvinnorna som utbildar sig till lastbilsförare i det svenska projektet. Foto: Emil Larsson

Ukrainska kvinnor lär sig att köra lastbil i svenskt projekt

Publicerad

I krigets spår har en stor brist på lastbilschaufförer uppstått i Ukraina. I ett svenskt projekt utbildas nu ukrainska kvinnor att fylla tomrummet.

Sedan en stor del av Ukrainas män kallats in för att möta den ryska invasionen står flera mansdominerade yrkesgrupper utan arbetskraft. En av dem, som pekats ut som särskilt viktigt för att hålla det ukrainska samhället i rullning, är yrkeschaufförer.

I ett försöka att motverka bristen har Beredskapslyftet, en svensk ideell förening, startat upp en förarutbildning för kvinnor med bas i Kiev. Syftet är dels att stärka den ukrainska ekonomin, men också att ge stöd till de kvinnor som trots det pågående kriget valt att stanna i landet.

Kriget i Ukraina

– Om jag ska vara ärlig vill jag bevisa att kvinnor är lika bra som män. Kvinnor klarar av allt, säger Laryssa Tuchyna som precis tagit examen när SVT besöker utbildningen i Kiev.

Målet: 300 bara i år

Pilotsatsningen med ett 20-tal kvinnor som hittills genomförts har finansierats med stöd av en rad svenska storföretag.

Förhoppningen är att man inom kort också ska få stöd av det svenska utrikesdepartementet och därmed kunna skala upp utbildningen till hundratals platser om året. Målet för 2024 är att sammanlagt 300 kvinnor ska utbildas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet