Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oleksiy Goncharenko, parlamentsledamot i Ukraina, som gästade i Morgonstudion. Foto: SVT

Ukrainske politikern: Hoppas på Sveriges EU-ordförandeskap

Publicerad

Den ukrainske parlamentsledamoten Oleksiy Goncharenko är säker på att Ukraina kommer att vinna kriget mot Ryssland – bland annat med hjälp av det kommande svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. 

– Det är det största hoppet bland alla ukrainare, säger han på plats i SVT:s Morgonstudion.

Trots att det pågår strider runt om i Ukraina är situationen i landet bättre än vad den var när Ryssland inledde invasionen i slutet av februari, säger Oleksiy Goncharenko. Men även om man lyckats återta dela av det ukrainska territoriet behöver landet fortfarande hjälp utifrån.

Utöver att Oleksiy Goncharenko sätter stor tilltro till Sveriges kommande ordförandeskap i EU hoppas han på fler vapenleveranser.

– Tyvärr förstår Ryssland bara ett språk – våldets språk. Därför kommer segern att vara på slagfältet. Ju fler vapen vi får desto snabbare kommer det att ta slut, säger han och hoppas på att Sverige kommer fortsätta att bistå landet med stöd.

I förra veckan meddelade den svenska regeringen att man kommer att skicka ett nytt biståndspaket till Ukraina, där 720 miljoner kronor är avsatt för humanitärt stöd och tre miljarder kronor för militärt stöd. Paketet innehåller bland annat ett efterfrågat luftvärnsystem.

Under dagen kommer Oleksiy Goncharenko ha flera möten på det svenska utrikesdepartementet. Hör mer från honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.