Efter flera års studier i Indien och USA flyttade Muqaddesa Yourish tillbaka till sitt hemland Afghanistan. Foto: SVT

Unga kvinnor utmanar i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistan är ett av världens sämsta länder att vara kvinna i. Bara att bli sedd och hörd som kvinna är riskfyllt. Att dessutom arbeta mot nepotism och korruption kräver stort mod.

– Jag ser mig själv som en stark kvinna, inte ett offer. Min kamp handlar om att ändra bilden av den afghaniska kvinnan, säger Muqaddesa Yourish, 25 år och en av de högsta cheferna över en verksamhet med 400 000 statsanställda.

Efter flera års studier i Indien och USA flyttade Muqaddesa Yourish tillbaka till sitt hemland Afghanistan. Hon är idag den yngsta statliga chefen i Afghanistans historia. Det är med pondus och självförtroende hon tar sig fram genom statsförvaltningens korridorer och hon tar sig an det ena mötet efter den andra. Det är svårt att tro att hon bara är 25 år.

Mellan alla möten berättar hon att det hade varit enklare om hon bara kunde få göra sitt jobb, men Afghanistan fungerar inte så. Som kvinna i en hög position måste du ha en strategi mot din familj, mot männen, ja mot hela samhället. Först då kan du göra ditt jobb.

– Du måste fortfarande offra, berättar hon. Ditt privatliv, din säkerhet, din framtid.

Men hon är tydlig med att hon själv aldrig hade fått den här chansen om inte kvinnorna före henne hade kämpat och offrat, däribland hennes egen mamma.

Korruption del av kulturen

Muqaddesa Yourish är idag personalchef och ansvarig för rekryteringen inom statsförvaltningen, som har 400 000 anställda. Hennes företrädare har alla varit män. Män som uppmuntrade nepotism och korruption.

– Det har blivit en del av vår kultur. Till och med min egen familj och släkt förväntar sig att jag ska hjälpa dem för att jag har en så hög position.

Vi är på väg till dagens sista möte, vi sitter i bilen och hennes mobil ringer hela tiden. Samtalen växlar mellan afghanska och engelska, trots att alla hon pratar med är afghaner.

– Många av de unga välutbildade har som jag studerat utomlands och det känns ganska naturligt att prata engelska. Det blir som en tillflykt.

Chauffören suckar högt och gör en U-sväng. ”Vägen är fortfarande avstängd… från gårdagens attentat”.

– Det har blivit vardag, säger Mugaddasa Yourish och suckar. Livet går vidare, det finns inget annat alternativ.

Driven och hoppfull

Det är en vanlig inställning hos de flesta afghaner idag. Men hon är optimistisk, det finns en anledning varför hon har valts till just denna position. Ung, driven, stark och hoppfull.

Det första hon gjorde när hon tillträdde posten var att ge order om att digitalisera hela rekryteringssystemet, så att varje jobb, varje anställd och varje sökande finns i systemet. Nu rekryteras personal efter kunskaper och meriter – inte kontakter.

Hon är tydlig med att invånarna är Afghanistans största kapital, och att bästa sättet att stoppa korruption är att bygga starka institutioner. 

– Om människor inte anställs på grund av deras kompetens så resulterar det i låg kapacitet som då självklart hindrar regeringen att fungera på bästa sätt.

Viktigt att ha en strategi

Väl framme vid digitaliseringscentret, ber hon mig ta ner kameran.

– De här männen känner sig redan hotade av oss, vi är kvinnor. Kameran kommer inte göra det lättare för oss att skapa förtroende.

Att ha en strategi är viktigt och hon ber mig iaktta. Från att männen vrider och vänder sig sina stolar lyckas hon fånga deras uppmärksamhet, få dem att förstå varför denna digitalisering görs och varför det gamla systemet inte har fungerat. I slutet av mötet låter det på männen som om de själva kom på idén och att den absolut ska stöttas.

– Nu förstår du nog vad jag menar, säger hon på vägen tillbaka till bilen.

– Nu gäller det att de fortfarande har den inställningen imorgon när vi ska rösta igenom några nya idéer. Det här mötet ingår inte i mina arbetsuppgifter, men måste hållas för att jag ska kunna göra mitt riktiga jobb.

Hon vann den här lilla striden, och det är det handlar om. Små, små framsteg som tar henne och landet framåt.

Artikeln är uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.