Kay Jessop är 24 år gammal och har fyra barn. Han tänker inte rösta. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Unga väljare i Storbritannien har tappat tron på politiken

Uppdaterad
Publicerad

Vem som är premiärminister i Storbritannien? Ingen aning, säger  Laury True, 23 år, glatt när SVT frågar henne på en gata i Norra Leeds.

Brittiska valet delas av en generationskonflikt. Det är äldre som röstar och därför satsar partierna på att frågor som t ex pensionsreformer. Det var också de äldre som röstade landet ut ur EU. Så nu undrar många unga varför de ens ska bry sig om att rösta i valet på torsdag .

Han har en geckoödla på axeln och armarna fulla av tatueringar. Han  sitter på en moped framför sitt slitna hus , röker en cigarett i vårsolen och har just slutat dagens pass som budbilschaufför. I huset bredvid sitter hans granne, en äldre kvinna från Bangladesh och rensar paprikor, de kan inte prata med varandra, hon kan ingen engelska.

– Om bara politiker kunde hjälpa de fattiga istället för de rika. De lyssnar aldrig på vad vi säger. De är högst upp, vi är på botten, de har alltid rätt, vi har alltid fel.

Val i Storbritannien 2017

Kay Jessop är 24 år gammal och har fyra barn. Han har precis skiljt sig och flyttat hem till sin mamma. Han har redan tappat hoppet på att samhället ska hjälpa honom. Han tänker inte rösta.

– Jag vill att vi ska få tryggare gator, att våldet ska minska, att det ska bli en minimilön på tio pund i timmen, men även om de lovar så blir det inget. Det är inte värt besväret att rösta, anser Kay Jessop.

Varnar för utbredd apati

I valet 2015 röstade bara 43 procent av alla britter mellan 18-24, nu på torsdag förväntas det bli än färre. Forskarna varnar för utbredd apati bland unga, och en demokrati som på sikt slutar fungera den dag politiker bara talar till det fåtal som röstade på dem, med växande utanförskap. Särskilt etniska minoriteter, som unga med rötter i Mellanöstern, Indien, Pakistan och Afrika, avstår från att rösta.

Laury True, som inte vet vad landets premiärminister heter, har ett bra jobb som assistent på ett tv-bolag och tycker att hon är nöjd med livet. Men hennes väninna påpekar att Laury ju varit missnöjd med att hon inte lyckats boka en läkartid.

– Därför ska du rösta, så att inte politiker rustar ner sjukvården. Den är i kris eftersom sjuksköterskor får så låga löner. Därför ska du rösta på Labour och Jeremy Corbyn, anser väninnan.

– Jeremy Corbyn, vem är det? undrar Laury.

LÄS MER: Labour knappar in inför valet i Storbritannien

I hela Storbritannien pågår en intensivt arbete för att motivera unga att rösta. Det faktum att man måste rösta där man är folkbokförd och inte kan rösta där man bor gör att många studenter missar att rösta. I sociala medier pågår kampanjer som ” Bite the ballot ”som talar om vikten att unga gör sina röster hörda.

På campus på Leeds University har någon satt upp ett stort plakat i ett fönster. ” PLEASE JUST FUCKING VOTE” är det kärnfulla budskapet. Georgia Hennessy- Jackson är lika gammal som Kay Jessop, kommer från en mer priviligierad bakgrund och även om hon delar Kays frustration så kämpar hon just nu dygnet runt för att hennes generationskamrater ska rösta.

På campus på Leeds University har någon satt upp ett stort plakat i ett fönster. Foto: SVT.

– Om man bryr sig vad man betalar för sin bilförsäkring, om man bryr sig om att terminsavgifterna på universiteten har tredubblats på fem år, ja, då bryr man sig om politik. Men visst finns det en utbredd apati bland unga, vi känner inte att politikerna talar till oss, att de bryr sig om våra frågor. Ändå är det vi som drabbar hårdast, det är omöjligt att ha råd med en bostad och vi tar studenten med enorma studieskulder. konstaterar hon.

Unga skulle välja Labour

De äldre väljarna är fler än de unga till antalet, därför menar studenterna att det är viktigt att unga använder sin rösträtt.

Men det skulle inte gynna valets troliga vinnare, det konservativa Torypartiet. Unga tenderar att rösta vänster, liberalt och grönt , inte konservativt. Om alla under 40 år gick till valurnorna på torsdag så skulle valet vinnas av Jeremy Corbyn och Labour.

Här den rikare förorten till Leeds blir generationsklyftan synlig. Här möter Tory sina väljare som är medelålders och äldre. Ryan Stephenson knackar dörr, han vill få en plats i parlamentet och han förstår inte varför unga är så uppgivna.

– Vi har rösträtt i det här landet, demokratins styrka är att  får utnyttja sin rätt att rösta. Man kan ju inte stanna hemma på valdagen och sen klaga på att den äldre generationen släpar ut en ur EU?

Men statsvetaren Victoria Honeyman på universitetet i Leeds följer utvecklingen med oro.

– Frågan är om de här unga någonsin kommer att rösta? Risken på sikt är att vi får regeringar som bara valts av 40 procent av väljarna, de andra kommer att känna sig alltmer isolerade , i utkanten av samhället där man börjar skapa sina egna sammanhang och börjar agera för det man vill uppnå.

LÄS MER: Storbritanniens unga kan avgöra valet – om de går till valurnorna

I sådana parallella samhällen uppstår egna informella lagar och där läggs grogrunden för  våld och destruktiva  handlingar som föds ur maktlöshet, tror Victoria Honeyman.

Färska siffror visar att en miljon unga hade registrerat sig för att rösta innan valet. Nu återstår att se hur många av dem som dyker upp på valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet