Enligt uppgifter besöker Rex Tillerson Stockholm den 6 december. Foto: TT

USA:s utrikesminister till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Stockholm om en vecka

Enligt uppgifter till SVT kommer Tillerson till Sverige den 6 december. Besöket varar i bara några timmar. UD vill inte uttala sig om eventuell tidpunkt, men bekräftar att dialog förs med USA.

– Det pågår en dialog om ett besök i närtid. Vi återkommer med information längre fram säger presschefen Sofia Karlberg vid UD till SVT.

Nordkorea och Ryssland väntas stå på agendan när USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Stockholm.

Spänt läge

Det spända läget i Nordkorea uppges vara en av huvudanledningarna till att Tillerson vill resa till Stockholm. Sverige är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med den hotfulla och slutna diktaturen, som under natten till onsdagen provsköt ännu en ballistisk robot.

Dessutom väntas en rad globala frågor diskuteras i ljuset av att Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd. En av dem är frågan om fredsbevarande trupper i den utdragna konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Några timmars besök

Besöket väntas bli kort, sannolikt timmar långt, och det är oklart om Tillerson enbart kommer att möta utrikesminister Wallström eller om en träff med statsminister Stefan Löfven inkluderas i programmet.

Mark Cameron, pressattaché vid USA:s ambassad i Stockholm, bekräftar för TT att diskussioner om svensk-amerikanskt högnivåmöte har pågått under en tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.