Vita huset uppger på måndagen att chefen för Secret service Randolph Alles fått sparken. Foto: Erin Scott/Reuters/TT

Trump sparkar Secret service-chefen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s chef för den federala polisorganisationen Secret service, Randolph ”Tex” Alles, har fått sparken, enligt Vita huset.

– Nästintill systematisk utrensning, säger en högt uppsatt källa inom Trump-administrationen till CNN.

”USA:s Secret service-chef Randolph ”Tex” Alles har gjort ett fantastiskt jobb för organisationen senaste två åren, och presidenten är tacksam för hans arbete i landets tjänst i över 40 år”, säger Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders i ett uttalande.

”Vill byta ledarskap”

Enligt nyhetskanalen CNN gav USA:s president Donald Trump stabschefen Mick Mulvaney instruktioner om att ta Alles ur tjänst redan för två veckor sedan. Alles blev då ombedd att sitta kvar tills en ersättare fanns på plats, skriver CNN.

Förklaringen som gavs till Alles varför han får gå är att ledarskapet inom Secret service som bland annat ansvarar för presidentens livvaktsskydd kommer att bytas ut. Detta berättar en nära medarbetare till Alles för CNN.

Vita huset gick på måndagen ut och bekräftade att Trump valt den rutinerade Secret service-medarbetaren James Murray som Allens ersättare. Murray kommer att tillträda chefsposten i maj, rapporterar TT.

Andra avskedet på kort tid

Chefen för Secret service rapporterar direkt till säkerhetsministern, och ansvarar både för polisorganisationens säkerhetsarbete och utredningar. Säkerhetsministern Kirstjen Nielsen meddelade sin avgång i söndags efter intern kritik från  Vita huset och president Trump.

I samband med Nielsen och Alles avsked har det blossat upp spekulationer i amerikanska medier om att det pågår en utrensning inom departementet för inrikes säkerhet.

– Detta är nästintill en systematisk utrensning i landets näst största nationella säkerhetsbyrå, säger en högt uppsatt källa inom Trump-administrationen till CNN.

Varken Vita huset eller Secret service har kommenterat uppgifterna som CNN presenterar om bakgrunden till Alles avsked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.