USA:s inrikessäkerhetsminister Kirstjen Nielsen och president Donald Trump. Foto: TT

USA:s inrikessäkerhetsminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s inrikessäkerhetsminister Kirstjen Nielsen ska avgå, bekräftar president Donald Trump på Twitter under söndagskvällen.

Twitter nämns ingen anledning till Nielsens avgång, men Trump tackar henne för hennes tjänst. Vidare skriver han vem som tillfälligt kommer att ersätta henne.

”Jag är glad över att berätta att Kevin McAleenan, chef för USA:s myndighet för tull- och gränsbevakning, kommer bli tillförordnad minister. Jag litar på att Kevin kommer att göra ett bra jobb!”

Det framgår inte om Nielsen avgår självmant eller om det är ett beslut som hon pressas till att ta.

Enligt två källor som kände till att avgången var på gång, ska Nielsen dock ha avgått självmant efter ett möte med Trump under söndagen, skriver AP. Meningsskiljaktigheter, och en ökad spänning, kring frågan om immigrationen från USA:s södra gräns tycks vara en av anledningarna, menar källorna.

Minister sedan 2017

Nielsen har varit minister för landets så kallade homeland security, alltså inrikessäkerhet, sedan december 2017. Hennes departement har stått för genomförandet av flera av Trumps kontroversiella beslut, såsom murbygget vid den mexikanska gränsen och att migrantbarn skilts från sina familjer.

Redan i november rapporterade Wall Street Journal om att Trump hade beslutat att ersätta Nielsen på ministerposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.