Enligt människorättsorganisationen ACLU har över 900 barn separerats från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen sedan 28 juni förra året. Arkivbild. Foto: Marco Ugarte/TT

Uppgifter: 911 barn separerade från sina föräldrar vid amerikanska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) anklagar Trump-administrationen för att ha separerat 911 barn från deras föräldrar vid USA:s södra gräns. Detta trots ett domstolsbeslut från i fjol som förbjuder den här typen av separation. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt ACLU används ringa brottsanklagelser för att kringgå domstolsbeslutet och separera barnen från föräldrarna. Det rör sig om brott som inte hade resulterat i att ett barn tagits från sina föräldrar i USA.

Bland annat ska en sjuårig flicka ha tagits från sin far, då han dömts för att ha kört bil utan körkort. Och en ettårig flicka ska ha separerats från sin far efter att hon fått sova med en blöt blöja.

Av de 911 barnen, som separerats från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen mellan 28 juni 2018 och 29 juni i år, ska cirka 20 procent vara under fem år. Och i de flesta fall har det tagit veckor innan föräldrarna fått reda på var deras barn befinner sig, enligt ACLU.

”Det är chockerande”

ACLU kräver nu att Trump-administrationen förklarar besluten att fortsätta separera familjer, och organisationen vill även ha ett klargörande om vilka kriterierna är för att en separering ska få ske.

– Det är chockerande att Trump-administrationen fortsätter att ta barn från deras föräldrar. Administrationen får inte tillåtas att kringgå domstolsbeslutet på grund av överträdelser som ringa trafikbrott, säger ACLU-advokaten Lee Gelernt i ett uttalande som AP tagit del av.

Det amerikanska justitiedepartementet har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer