Astra Zeneca tillbakvisar uppgifterna om att vaccinet inte skyddar 65-plussare. Foto: Johan Nilsson/TT

Tysklands hälsodepartement nekar till uppgifter om sämre skydd för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter i tyska tidningarna Bild och Handelsblatt gör gällande att Astra Zenecas vaccin inte skyddar personer över 65. Detta tillbakavisas nu både av det tyska hälsodepartementet och av vaccintillverkaren Astra Zeneca.

Astra Zeneca tillbakavisar uppgifterna som rapporterades om i tyska tidningarna Bild och Handelsblatt och kallar dem ”helt felaktiga”.

Enligt uppgifter till Handelsblatt ska vaccinet effektivitet vara så låg som 8 procent i åldersgruppen 65+, enligt Bild är siffran mindre än 10 procent.

Därför riskerar vaccinet att inte bli godkänt för användning på äldre av EU:s medicinska myndighet EMA. Båda tidningarna hänvisar till att informationen kommer från regeringskällor.

Kan handla om missförstånd

Läkemedelsbolaget uppger i en skriftlig kommentar till SVT att uppgifterna som de tyska tidningarna rapporterar är felaktiga och att en studie som publicerats i The Lancet visat att äldre vuxna fick ett stärkt immunförsvar av vaccinet.

”Uppgifter om att effekten av AstraZeneca/Oxford-vaccinet är så låg som 8% hos vuxna över 65 år är helt felaktiga. I Storbritannien stödde JCVI användandet i denna population och MHRA inkluderade denna grupp utan dosjustering i nödgodkännandet. I november publicerade vi data i The Lancet som visade att äldre vuxna visade starka immunsvar på vaccinet, där 100 procent av de äldre vuxna genererade spikspecifika antikroppar efter den andra dosen”, skriver Astra Zeneca i en kommentar till SVT.

Under tisdagsförmiddagen dementerar även det tyska hälsodepartementet uppgifterna om att Astra Zenecas vaccin skulle ge sämre skydd för personer över 65 år, rapporterar tyska Focus. Enligt hälsodepartementet kan det handla om ett missförstånd gällande siffrorna. Åtta procent av de som deltog i effektivitetsstudien var mellan 56 och 69 år gamla, den siffran anger inte hur starkt skyddet är för åldersgruppen.

FHM vill inte kommentera

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten som uppger att de inte vill inte kommentera uppgifterna som dementerats av Astra Zeneca. FHM hänvisar till Läkemedelsverket och säger att det man nu väntar på är beslutet från EU:s medicinska myndighet EMA som kommer i veckan.

Tidigare har det rapporterats om Astra Zenecas problem med att leverera de mängder i vaccin som EU betalat förskott på. EU-kommissionen har uppmanat Astra Zeneca att hitta lösningar för att skynda på vaccinleveranserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet