Uppgifter: Dödligt bombdåd mot kyrka i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem människor har dödats i ett bombdåd i staden Kasindi i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa. Det rapporterar Reuters.

Enligt den senaste informationen har minst fem människor dödats och 15 skadats av en bombdåd mot en protestantisk kyrka under pågående söndagsgudstjänst. Säkerhetsstyrkor har nu platsen under kontroll och de skadade har förts till närliggande sjukhus, enligt militärens talesperson Antony Mualushayi.

En misstänkt person med Kenyanskt medborgarskap har gripits. Armén misstänker att det är militanta islamister kopplade till IS som ligger bakom attentatet. Gruppen, ADF (Allied Democratic Forces) har dock ännu så länge inte tagit på sig dådet.

Kasindi ligger i Norra Kivu-provinsen i de nordöstra delarna av det jättelika centralafrikanska landet, som sedan decennier är hårt drabbat av våld från mer än 120 väpnade grupper.

På senare tid har den kongolesiska armén i samverkan med ugandiska styrkor fört en kamp mot terrorgrupper som ADF, som sedan 2014 utfört en rad attacker i området och mördat hundratals bybor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.