En död och flera skadade i knivdåd i Birmingham

Uppdaterad
Publicerad

En man har avlidit och ytterligare sju personer skadats i samband med ett knivdåd i centrala Birmingham i Storbritannien. Enligt polisen, som har inlett en mordutredning, är två av dem – en man och en kvinna – allvarligt skadade. Ännu har ingen gripits. Samtidigt uppger polisen att ingenting i nuläget tyder på ett hat- eller terrormotiv.

Det var vid 00.30 tiden natten till söndagen som polisen i West Midland fick in rapporter om en knivskärning i centrala Birmingham i England.

Polisen uppger i ett uttalande att de genast åkte till platsen tillsammans med ambulans. Kort efteråt inkom larm om att ytterligare ett flertal personer hade knivskurits i området.

Vid lunchtid på söndagen bekräftade polisen att en man avlidit och ytterligare sju personer skadats vid knivskärningar på fyra olika platser i centrala Birmingham. För två av de skadade, en man och en kvinna, bedöms läget vara allvarligt men inte livshotande.

– Den tidiga morgonens händelser är tragiska, chockerande och uppenbart skrämmande, säger Birminghams polischef Steve Graham.

Polisen har nu inlett en förundersökning gällande bland annat mord. Motivet till händelsen uppges ännu inte vara klarlagt. Däremot finns det, enligt polisen, i nuläget ingenting som tyder på att ett hatbrott eller ett terrormotiv ligger bakom.

– Det finns ingenting som tyder på att detta är terrorrelaterat, säger Steve Graham.

– Vad vi hittills vet är det en slumpmässig attack. Det finns ingen koppling till offren, säger han.

Ingen gripen

Vid lunchtid hade ingen misstänkt gärningsperson gripits. Polisen vädjar samtidigt till personer som har mobilfilmer, bilder eller gjort iakttagelser i området att höra av sig.

– Vi har inlett en mordutredning och vi är i ett tidigt skede. Vad jag kan säga är att alla fyra händelser verkar sammankopplade, säger Steve Graham.

Händelsen har rubricerats som en ”major incident” och både polis- och räddningspersonal har under natten arbetat på platsen för att ta hand om sårade och skadade, uppger polisen vidare.

Hurst Street och Bromsgrove Street, de nattlivsstråk där knivskärningarna ägt rum, har spärrats av och uppges hållas fortsatt avstängda för brottsplatsundersökningar, som ska pågå under dagen. Samtidigt betonas att polisnärvaron stärkts upp i de centrala delarna av Birmingham och att medborgarna inte behöver känna oro.

Andy Street, borgmästare i West Midland, säger på söndagen att händelserna ”ser ut att vara relaterade” men att motivet ”ännu inte klarlagt”, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.