Theresa May har sammankallat till ett extrainsatt ministermöte under torsdagen. Foto: AFP

Uppgifter: Förbereder för ett angrepp mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens Theresa May kallar till ett extrainsatt regeringsmöte om ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i Syrien.Hon förväntas fråga efter ett godkännande för ett militärt deltagande, enligt medieuppgifter.

Premiärminister Theresa May har beslutat att kalla ministrarna till London på torsdagen för att ”diskutera ett svar på händelserna i Syrien”, uppger en talesperson för regeringen.

Enligt brittiska medier kommer mötet sannolikt att leda till att Storbritannien deltar i en militär insats. Sky News rapporterar att May förväntas fråga sina ministrar om ett godkännande för att Storbritannien ska kunna vara med och slå till mot den syriska regimens misstänkta kemvapenanläggningar.

Uppgifter: Ubåtar till skjutavstånd

May är redo att ge klartecken till detta utan att fråga parlamentet har BBC rapporterat, med hänvisning till insatta källor.

Tidningen The Daily Telegraph skriver att May har beordrat brittiska ubåtar till områden där det går att skjuta robotar som når till Syrien. Ett angrepp skulle kunna inledas redan torsdag kväll, enligt tidningens uppgifter.

FN:s generalsekreterare uttrycker, riktat till säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, oro över situationen i Syrien.

”Jag har nära följt utvecklingen i säkerhetsrådet, och beklagar att rådet inte har kunnat enas i frågan”, säger António Guterres i ett uttalande.

Sköt för ett år sedan

Varken Frankrike eller USA utesluter ett militärt angrepp. Den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att han håller Syrien och Ryssland ansvariga för attacken i Douma.

Ryssland har hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

USA sköt för ett år sedan robotar mot en flygbas i Syrien som hämnd för att regimen använt kemiska vapen.

På onsdagen twittrade USA:s president Donald Trump att Ryssland borde göra sig redo på att amerikanska attackrobotar är på väg mot Syrien.

Dmitrij Peskov som är talesperson för Kreml svarade då att de inte kommer att involvera sig i Twitter-diplomati och att de har en seriös inställning till frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.