Foto: TT

Donald Trumps svar till Ryssland: Gör er redo

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien i helgen höjer nu USA insatsen i konflikten.
”Gör er redo, Ryssland”, skriver USA:s president Donald Trump i ett inlägg på Twitter.

”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för de kommer att komma, grymma, nya och 'smarta'”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

”Ni borde inte vara partner till ett gasmördande djur som mördar sitt folk och njuter av det”, fortsätter Trump.

Uttalandet kommer efter att flera länder, däribland Frankrike, den senaste tiden uttryckt mer eller mindre öppna hot om att agera militärt mot president Bashar al-Assads regim efter en misstänkt kemvapenattack i Douma i helgen. Minst 42 människor dog.

Ryskt och syriskt svar

Maria Zacharova, talesperson för ryska utrikesministeriet, svarade kort efter Trumps tweet att ”robotar borde riktas mot terrorister och inte legitima regeringar.”

Ryska UD framhåller också att robotarna som Trump väntas skicka till Syrien kan förstöra bevisen kring den misstänkta attacken. Eller snarare avsaknaden av bevis, eftersom Ryssland uttryckt tvivel kring att den ens verkligen inträffat.

Även den syriska regimen svara på Trumps uttalande och anser att det är ”hänsynslöst” och hotar världsfreden och säkerheten.

Trump-kritik mot Ryssland

Donald Trump har tidigare beskrivit attacken som ”sjuk” och kritiserat Rysslands president Vladimir Putin och Iran för att stödja syriska presidenten Bashar al-Assad. USA-presidenten har också hotat med att Syrien skulle få ”betala ett högt pris” för dödsfallen.

USA-presidenten skriver nu på Twitter att relationen med Ryssland är värre än någonsin, inklusive under kalla kriget.

”Det finns ingen anledning till det. Ryssland behöver oss för att hjälpa till med deras ekonomi, något vi enkelt kan göra, och vi behöver att alla länder arbetar tillsammans. Stoppa kapprustningen?”, skriver han i ett inlägg.

Rysslands ambassadör i Libanon Alexander Zasypkin har varnat att alla amerikanska robotar som avfyras mot Syrien kommer att skjutas ned, och att även att de platser som robotarna avfyrats ifrån kommer att attackeras.

Omröstning i FN:s säkerhetsråd

Natten till onsdagen rök Ryssland och USA ihop när FN:s säkerhetsråd misslyckades med att rösta igenom en resolution om krigets Syrien. Rådet sade nej till tre förslag, ett från USA och två från Ryssland.

Alla förslag innehöll en utredning kring användningen av misstänkta kemiska vapen. Ryssland lade, som väntat, in sitt veto mot USA:s förslag. Den ryske FN-ambassadören bedömde att USA:s beslut att ta fram ett resolutionsförslag handlade om att lägga en grund för anfall mot den syriska regimen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet