USA och Ryssland vill utreda misstänkta kemvapen i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Både USA och Ryssland vill se en omröstning i FN:s säkerhetsråd under tisdagen om en utredning kring ansvaret för misstänkt användning av kemiska vapen i kriget i Syrien.

Enligt diplomater skulle Ryssland sannolikt lägga in sitt veto. Men på måndagen förklarade dock Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov att man kommer att föreslå en resolution för FN:s säkerhetsråd om en utredning, skriver TT.

USA har pekat ut Ryssland, tillsammans med Iran och den syriska regimen, som ansvarigt för ett angrepp i syriska Douma som ägde rum i helgen.

Både Ryssland och Syrien har förnekat att kemiska vapen har använts.

Douma, i östra Ghouta, är det sista rebellfästet och har varit hårt ansatt av flyganfall de senaste tre dagarna.

Många hjälp- och biståndsorgansationer hävdar att Assadregimens styrkor använt kemvapen mot Douma, och har krävt att rapporterna utreds. Enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM dödades minst 60 människor i attacken.

Möttes två gånger

På måndagen sammanträdde FN:s säkerhetsråd med anledning av den misstänkta kemvapenattacken.

Ryssland kallade under söndagen till möte för att diskutera ”internationella hot mot fred och säkerhet”. En minut senare kallade nio länder, bland dem USA, Sverige, Frankrike och Storbritannien, till ett möte för att diskutera den misstänkta kemvapenattacken, skriver Reuters.

Det blev dock inte två separata sammanträden, vilket tidigare rapporterats.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har kallat rapporterna om kemvapen ”mycket oroande” och menar att bombningarna av Douma utgör en ”djup kränkning av internationell humanitär rätt”. Såväl EU som flera världsledare har också fördömt uppgifterna.

Beslut inom kort från USA

Donald Trump utlovar ett beslut inom kort om hur USA ska reagera.

Den amerikanske presidenten säger att det finns många militära alternativ, och att attacken kommer att besvaras ”kraftfullt”.

– Vi kan inte låta grymheter som vi alla bevittnat... vi kan inte tillåta att det sker i vår värld. Särskilt inte när vi med USA:s styrka, vårt lands styrka, kan stoppa det, säger Trump inför ett möte med militärchefer och säkerhetsrådgivare.

Trump utesluter inte att även Ryssland med president Vladimir Putin bär en del av ansvaret.

– Det skulle han kunna göra. Om han gör det kommer det att bli väldigt, väldigt tufft, sade presidenten tidigare under måndagen.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har föreslagit att man röstar om en utredning kring ansvaret för misstänkt användning av kemiska vapen i kriget i Syrien på tisdagen.

Om en resolution om en utredning ska röstas igenom krävs nio ja-röster, och att ingen av de fem permanenta medlemmarna – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och USA – röstar emot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet