Foto: TT

May om den misstänkta kemvapenattacken: ”De skyldiga ska ställas till svars”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May inledde sitt anförande vid måndagens presskonferens efter mötet med Stefan Löfven i Stockholm med att än en gång fördöma den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien.

– Jag vill upprepa det brittiska fördömandet av den barbariska kemvapenattacken i Douma i Syrien i lördags mot oskyldiga civila, bland dem barn, sade Theresa May.

Hon sade att britterna och deras allierade arbetar för att så snabbt som möjligt klarlägga vad som hänt.

– Om kemvapenattacken bekräftas, visar detta återigen på Assad-regimens uppseendeväckande grymhet mot sitt eget folk och att regimen struntar totalt i lagens förpliktelse att inte använda dessa vapen, sade hon.

May: Attacken följer ett mönster

Theresa May underströk att attacken följer ett mönster av hänsynslöshet och brott mot internationella regler mot spridning och användande av kemvapen.

– Rysslands veton i FN:s säkerhetsråd har gett Assad-regimen möjlighet att bryta mot internationella regler och har satt de mekanismer som låter oss undersöka kemvapenattacker i Syrien ur spel, sade hon och tillade att Storbritannien och Sverige har begärt ett möte i FN:s säkerhetsråd som snart ska äga rum.

På en fråga angående Donald Trumps avsikt att svara på attacken i Syrien och om hon i så fall kan tänka sig att britterna ska gå med i en USA-ledd allians för militärt ingripande i Syrien, sade hon att de ansvariga ska ställas till svars och att britterna kommer att samarbeta med sina allierade i varje nödvändig åtgärd.

Löfven: Får inte hända igen

Statsminister Stefan Löfven instämde i att attacken i Douma är en fruktansvärd händelse och att de ansvariga måste hittas och ställas till svars.

– Det är därför som Storbritannien och Sverige har initierat den här diskussionen i säkerhetsrådet, för att se till att det inte händer igen, sade Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet