Ett tiotal kvinnor som haft samröre med IS, och ett tjugotal barn, finns alltjämt kvar i syriska flyktingläger. Foto: Baderkhan Ahmad/TT

Uppgifter om IS-kvinnorna tillbakavisas – inget beslut om fler utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska IS-kvinnor med barn landade på Arlanda på måndagen. Enligt tidigare uppgifter fanns en plan för att de IS-kvinnor som finns kvar i området skulle flygas till Sverige i tre olika omgångar i september. Men uppgifterna tillbakavisas nu av det kurdiska självstyrets representant i Sverige.

Vid 17-tiden på måndagen landade de tre IS-kvinnorna och sex av deras barn på Arlanda. Bara några timmar senare anhölls två av de tre kvinnorna och den tredje hämtades till förhör.

Ett tiotal svenska kvinnor och uppåt ett tjugotal barn är fortfarande kvar i IS-fångläger i Syrien. Det finns nu stora förhoppningar bland IS-kvinnorna om de övriga också ska utvisas till Sverige. SVT har tidigare nåtts av uppgifter om att detta skulle ske i tre omgångar under september månad.

– Jag hoppas att det är sant, säger en av IS-kvinnorna.

”Pågår en process”

Men Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret, tillbakavisar nu uppgifterna om att det ska finnas en plan för att ta hem alla svenska IS-kvinnor.

Enligt Ali pågår en process där man ännu inte fattat några definitiva beslut om vilka som ska utvisas och i så fall när.

– En del kanske inte kommer hem över huvud taget utan ställs inför rätta på plats, säger Ali till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.